V opravených kladenských kasárnách vznikly učebny ČVUT

Vložil
ČTK
18.02.2015 20:15
Kladno

Kladno - V opravených kladenských kasárnách vznikly učebny Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT), která sídlí v Kladně. V budově se bude učit až 1000 studentů a zázemí v ní budou mít desítky až stovka zaměstnanců školy. ČTK to řekl děkan fakulty Jozef Rosina. Město prostory kasáren opravilo za zhruba 70 milionů korun a fakultě je pronajme podle smlouvy na pět let. Většinu částky získalo z evropských dotací. V Kladně nyní studuje zhruba 1700 studentů fakulty.
    Práce na celkové rekonstrukci budovy bývalých kladenských kasáren Lidice začaly v roce 2013. Vznikly tam dvě nové posluchárny, každá pro 150 studentů, a mnoho desítek učeben a pracoven. "Do budovy se přestěhují dva studijní programy: specializace ve zdravotnictví a ochrana obyvatelstva," uvedl děkan. Programy zahrnují například obory fyzioterapie, zdravotnický záchranář, zdravotní laborant nebo plánování a řízení krizových situací.
    Na fakultě pracuje kolem 400 zaměstnanců. Nové pracovní místa vzniknou podle Rosiny zejména na pozicích vrátných, uklízeček a gastronomických služeb. "Díky pochopení města a pronájmu nové budovy můžeme akreditovat nové obory a rozšiřovat nabídku studia, a tak vzniknou i nová místa pro učitele, sekretariáty a podobně," dodal děkan. Ještě letos by měla být nabídka oborů rozšířena o dva obory, pětiletý magisterský obor, který bude rozvíjet znalosti o využití nanotechnologií a nanomateriálů pro medicínu, a druhý, bakalářský obor, který bude rozvíjet znalosti o přenosu zdravotnických dat na dálku, takzvanou telemedicínu.
    "Děkujeme městu za to, že bylo ochotno vzít fakultu do Kladna a vždy bylo ochotné naslouchat nám a chceme za to přivést do města až 3000 studentů, několik stovek učitelů a zaměstnanců," řekl děkan, který by zároveň chtěl, aby město chápalo fakultu nejenom jako "velký podnik", ale že vysoká škola obohacuje město i mentálně, protože studenti se v něm účastní sportovních a kulturních akcí, z velké části v Kladně bydlí a dojíždějí a utrácejí ve městě peníze.
    V areálu kasáren by také v následujících letech mohl vzniknout vysokoškolský kampus za více než 500 milionů korun. Fakulta nyní čeká na vypsání výzev pro žádosti o dotace. "Vysokoškolský kampus byl 'nakreslen' studenty fakulty architektury, naplánováno je umístění všech místností pro výuku, pracoven pro učitele i místností pro zaměstnance. Dá se říct, že budova je z naší strany připravena," informoval děkan.
    Fakulta biomedicínského inženýrství sídlí v Kladně u náměstí Sítná. Budova se teď rekonstruuje za zhruba 45 milionů korun, práce by měly skončit 10. dubna.
    Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze se sídlem v Kladně je jedinou veřejnou vysokou školou ve Středočeském kraji. Založena byla roku 2005 transformací Ústavu biomedicínského inženýrství.
0 komentářů
přidat komentář

Související články