Kino Varšava v Liberci má za sebou první etapu rekonstrukce

Vložil
ČTK
13.02.2015 20:45
Liberec

Liberec - V Liberci skončila první etapa záchrany zchátralého kina Varšava. Nejstarší liberecké kamenné kino bylo uzavřeno v roce 2008. Hotové jsou zatím prostory kavárny ve foyer, od května by měl být přístupný i filmový klub Barrandoff v prvním patře. ČTK to dnes za spolek Zachraňme kino Varšava řekl Petr Hubáček. Spolek má kino v pronájmu od města na sedm let.
    První etapa opravy stála zhruba 2,9 milionu korun, Liberec se na tom podílel 2,2 miliony a 300.000 korun přidal Liberecký kraj. "Po několikaletém úsilí se podařilo zahojit rány, které dům nejvíce bolí. Tedy předělat kanalizační systém, vyměnit topnou soustavu, vodu, elektroinstalace a zajistit, aby mohla budova přirozeně dýchat, jak bylo původně projektanty zamýšleno," uvedl další člen spolku a architekt Jiří Žid.
    První funkční částí budovy z roku 1908, která se nachází jen několik desítek metrů od radnice, se stala kavárna. Po dnešním slavnostním otevření bude přístupná každodenně. "Rádi bychom provozovali kvalitní kavárnu v jedinečném prostoru s atmosférou, kde by si našly své všechny generace návštěvníků," uvedla provozní kavárny Tereza Lešniovská. Budovu ve stylu art deco chtějí členové spolku postupem času proměnit v multifunkční kulturní centrum. Podle Hubáčka budou první akce v kavárně u klavíru. "Půjde o menší koncerty, přednášky, besedy," nastínil. Například příští středu by se tam měla konat beseda s novinářkou a cestovatelkou Pavlou Jazairi a v březnu tam bude festival outdoorového filmu Expediční kamera.
    Další filmové projekce by měly následovat už v klubu Barrandoff. Hubáček předpokládá, že prostory se jim podaří zprovoznit nejpozději na začátku května. V té době by mohly skončit také úpravy suterénu. "S iniciativou zkusebny.com tam chceme otevřít sdílené zkušebny, kde by byly tři cvičebny a jedna velká zkušebna. Využívat je bude moci kdokoliv," nastínil Hubáček.
    V dalších etapách se chce spolek zaměřit zejména na rekonstrukci hlavního promítacího sálu. Ze sálu se zatím odstranily dřevomorka a sedačky, odkryta byla původní podlaha z 20. let minulého století. Obnova sálu po stavební stránce si odhadem vyžádá asi pět milionů korun, další miliony budou potřeba na pořízení promítací a další techniky. Peníze zkusí spolek získat z evropské dotace, spolupracovat na tom chce i s městem jako vlastníkem objektu. Radnice v roce 2008 Varšavu uzavřela, protože neměla peníze na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun. V Liberci se navíc otevřela v té době dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě. Skupina fanoušků Varšavy usiluje o její záchranu od roku 2012.
0 komentářů
přidat komentář

Související články