Národní divadlo zadá další zakázku na projekt k opravě opery

Vložil
ČTK
13.02.2015 12:00
Praha



Praha - Téměř dvojnásobné zvýšení nákladů na rekonstrukci Státní opery vyžaduje i doplnění projektové dokumentace. Předpokládaná hodnota zakázky je šest milionů bez DPH a uzavřena bude s ateliérem Masák & Partner, který na projektu už pracuje. Vyplývá to z informací pro vládu, které jí v pondělí předloží ministr Daniel Herman (KDU-ČSL).

    Na původní opravu vyčíslenou na 360 milionů korun získalo Národní divadlo v roce 2013 v soutěži projektové práce za 5,5 milionu. Nyní se počítá s důkladnější rekonstrukcí za 715 milionů korun, a ND tedy zadá ještě jednu zakázku na dodatky k projektu. Celkové náklady na projektovou dokumentaci tak budou činit 11,53 milionu korun, což je asi 1,6 procenta z předpokládané ceny opravy.
    Nadlimitní veřejná zakázka na dodatky k projektové dokumentaci bude zadána formou jednacího řízení bez uveřejnění. Důvodem je podle předkladatele to, že jedině ateliér, který již na dokumentaci pracuje, může splnit podmínky druhé zakázky. Obě dokumentace totiž musejí být v souladu, navazují na sebe a při vzniku dodatků se bude pracovat s údaji z té první. Dokumentace podléhá také autorskému zákonu.
    Herman na konci ledna oznámil, že rekonstrukce historické a provozní budovy pražské Státní opery by měla začít 1. července 2016 a bude stát více, než plánovali jeho předchůdci. Nejprve se mluvilo o 250 milionech, později o 360 milionech, ale částka prý nezahrnovala všechny části stavby a obnovu technických zařízení. Loni v říjnu po návštěvě budovy hovořil Herman o 665 milionech korun, nyní se suma vyšplhala na 715 milionů korun.
    Největší bolestí staré budovy jsou podle ředitele ND Jana Buriana rozvody - zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je i sanace vlhkosti. Uskuteční se také restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy. V divadle budou opraveny šatny umělců i sociální zázemí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články