Chata bratří Čapků chátrá, na opravy jsou potřeba asi tři mil. Kč

Vložil
ČTK
13.02.2015 11:35
Stanislav Tobek

Budislav (Svitavsko) - Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku je natolik v havarijním stavu, že jeho uvedení do původní podoby by si vyžádalo zhruba tři miliony korun. ČTK to řekl básník a písničkář Jiří Dědeček, předseda PEN klubu, který objekt vlastní. Chata vznikla koncem 30. let z podnětu Karla Čapka a sloužila pro setkávání i odpočinek českých spisovatelů. Nyní je zavřená. Klub peníze na opravu budovy nemá.
    "V objektu se už nedalo seriózně ubytovávat. Rádi bychom budovu uvedli do původního stavu, v jakém si ji přál mít Karel Čapek, a proto jsme se rozhodli shánět peníze, kde to jen bude možné," řekl Dědeček.
    Stavební zásahy v dávnější minulosti byly nekvalitní a stav objektu spíš zhoršily. Částkou 100.000 korun na rekonstrukci se nyní snaží přispět mladí čtenáři z projektu Čtení pomáhá. Klub v minulosti již získal menší částky z různých grantů a spolupracuje na získávání peněz s londýnskou centrálou Mezinárodního PEN klubu, dodal Dědeček.
    "Evropské dotace nebo norské fondy bohužel nepřicházejí v úvahu. Oni platí zpětně. My peníze potřebujeme dřív, abychom mohli zaplatit stavební firmě," řekl Dědeček.
    V minulosti v Budislavi pobývali a tvořili například Anna Marie Tilschová, František Langer či Fráňa Šrámek, ale také Ivan Klíma, František Nepil nebo Václav Čtvrtek. Památkově chráněná chata stojí na východním okraji obce a je od června loňského roku neobyvatelná a zavřená.
    "Poslední investice byly v 70. letech. Vloni praskla voda a vytopila pokoje. Je potřeba opravit vše, od střechy po základy. Nyní se objekt aspoň odvodnil a opravily terasy," řekl ČTK správce budovy Štěpán Heger. Do chaty podle něj jezdili i bez reklamy lidé z celé České republiky, kteří se zajímali o literaturu a věděli, že je spojená s Karlem Čapkem a dalšími spisovateli.
    Chata je dřevěná a má dvě patra a čtyři předsazené lodžie, stojí na kamenné podezdívce. Objekt byl zbudován z výtěžku 16. kongresu PEN klubů, který se konal v Praze v roce 1938.
    Finančně na ni přispěl i spisovatel Karel Čapek. Autorem chaty je Stanislav Tobek, který byl žákem architekta Josefa Gočára. Tobek projektoval řadu školních budov, sokoloven a tělocvičen. Dlouho se tradovalo, že objekt navrhl výtvarník a spisovatel Josef Čapek.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články