Jičín má územní studii na kasárny, budou v nich byty

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
04.02.2015 21:35
Jičín

CUBOID ARCHITEKTI s.r.o.

Jičín - Město Jičín obdrželo od ateliéru Cuboid Architekti územní studii pro zástavbu bývalých kasáren, a udělalo tím další krok k využití atraktivní lokality nedaleko centra města. Letos chce radnice ještě nechat zpracovat projektovou dokumentaci pro výstavbu sítí a dopravní infrastruktury. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Magdaléna Doležalová. V osmihektarové lokalitě by měly vyrůst hlavně stavby pro bydlení. V minulých letech nechala radnice většinu objektů v kasárnách zdemolovat.
    Architekti také letos ještě dopracují katalog typů rodinných a bytových domů, který bude sloužit investorům jako vodítko, jaké typy domů půjde postavit. Katalog bude u domů řešit počet pater, objem zastavěné plochy, typ střechy či možnosti garážových stání. "V daném území budou platit regulativy, aby zástavba plynule navazovala na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii lipové aleje," uvedla mluvčí.
    Kancelář Cuboid Architekti tvorbou územní studie navázala na své předchozí vítězství v soutěži na podobu nové zástavby areálu. Architekti na místě po kasárnách počítají zejména s rodinnými domy a v menší míře s obytnými domy. V centru území navrhli mateřskou školu. Porota na návrhu ocenila hlavně jeho jednoduchost a to, že v území nevytváří cizorodou urbanistickou strukturu.
    Současně město ještě bude letos řešit i budoucnost skladů v zadní části areálu, které patří okresního soudu. "Se soudem se město v minulosti snažilo budovy vyměnit za jiné, avšak k dohodě zatím nedošlo. Budovy jsou podle studie určeny k demolici," uvedla Doležalová. Radnice také bude hledat využití pro dvě krajní budovy kasáren směrem od centra, které by měly v areálu zůstat.
    Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v revitalizaci bude pokračovat samo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články