Ovocnářský výzkumný institut Holovousy za 380 mil. je hotový

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
26.01.2015 18:55
Holovousy (Jičínsko) - Stavba Ovocnářské- ho výzkumného institutu v Holovousích na Jičínsku za zhruba 380 milionů korun je hotová. Stěhování do nových prostor výzkumníci plánují na březen až duben. ČTK to dnes řekl jednatel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Jaro- slav Vácha. Dosud holovouský výzkumný ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, sídlí v pronajatém areálu místního zámku. Stavbu nového ústavu platí dotace EU.

    "Stavba je již předaná a zkolaudovaná, nyní je ve zkušebním provozu," řekl Vácha. Součástí nového institutu jsou vedle hlavní budovy s laboratořemi také sklad ovoce, výzkumný skleník, dva objekty garáží pro zemědělskou techniku a sklad obalů. Od srpna roku 2013 je postavilo sdružení Jablko, které vytvořily firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost.
    Celkové náklady činí 567 milionů korun a vedle stavby objektů ústavu zahrnují také náklady na výzkumné projekty, vnitřní vybavení či zemědělskou techniku. Nyní například běží tři výběrová řízení na dodávku laboratorních přístrojů. Při setrvání v pronajatých prostorách zámku by možnosti rozvoje ústavu byly velmi omezené.
    V souladu s výzkumným projektem již ústav také přijal zhruba 30 nových pracovníků, z nichž asi polovina jsou vysokoškolsky vzdělaní výzkumníci. Celkem má ústav nyní asi 100 pracovníků. Výzkumníci v rámci projektu nového institutu pracují například na záchraně a konzervaci historických českých odrůd ovoce nebo na výzkumu nových metod ochrany v takzvaných integrovaných systémech pěstování ovoce. Výsledkem jejich práce by mělo být 171 odborných publikací. Institut by se měl stát i vzdělávací základnou pro české ovocnáře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články