Mimořádná linka Praha-Hanoj - uvedení „vietnamského“ čísla ERA21

Zdroj
Era21, Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
23.01.2015 11:45
Ve čtvrtek 19. února 2015 se od 20:00 hodin skuteční v experimentálním prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a média na Husově ulici 18 v Brně uvedení „vietnamského“ čísla časopisu ERA21 #06/2014 společně s  úvodním slovem Osamu Okamury a přednáškou Marka Obtuloviče a Mai Lan Chi z vietnamského atleiéru Vo Trong Nghia Architects.

Toto číslo postihuje zcela nový, až trochu překvapivý kulturní fenomén, který teprve musí prokázat svou životaschopnost. Na světě existuje možná jen jedna země, geograficky velmi vzdálená a stojící zcela mimo evropský kulturní okruh, která má potenciál s námi v oblasti současné architektury a stavebnictví navázat nadstandardní vazby. Je to Vietnam.
V posledních letech vycházejí z českých škol první absolventi z druhé generace vietnamských přistěhovalců do České republiky, jejichž tuzemská komunita, dle neoficiálních statistik, čítá až sto tisíc osob, tedy jedno procento obyvatel. Jsou to mladí architekti a stavební inženýři vyučení v té nejlepší evropské technické tradici. Jsou to absolventi z  Brna, Prahy i Liberce, kteří jsou doma v obou kulturách, vietnamské i  české, přinejmenším po stránce jazykové. V Česku již začínají sklízet první plody své píle ve studentských soutěžích, někteří dokonce v  projekčních firmách. Avšak zatímco v Česku pokračuje stagnace ve stavebnictví, v jihovýchodní Asii se staví ostošest a je zde o dravější a schopné české absolventy zájem. Není proto divu, že i v nejlepším vietnamském architektonickém ateliéru již čeští absolventi pracují.
Na perspektivní vietnamský trh se současně snaží expandovat také některé tradiční i novější české stavební firmy, které opět často, s větším či menším úspěchem, sahají po absolventech z české vietnamské komunity. Tyto firmy vidí svou příležitost především ve schopnosti dodat složité technologické celky na klíč nebo poskytnout know-how při budování podzemní dráhy v dopravně kolabujících velkoměstech.
Zatím nepříliš zřetelnou třetí linii tohoto příběhu tvoří vietnamští podnikatelé, kteří v mládí získali v Česku cenné studijní či pracovní zkušenosti, osvojili si naši kulturu a nyní zkoušejí štěstí ve své prudce se rozvíjející domovině. Pokud se jim začíná dařit a chtějí se blýsknout mezinárodním přesahem a kulturními styky, neváhají oslovit dobré architekty ze země, kterou tak dobře poznali – z Česka.
Chào mừng bạn đến với Việt Nam!


Více indormací >
0 komentářů
přidat komentář