V H. Králové otevřeli nové digitální planetárium za 111 mil. Kč

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
23.01.2015 03:05
Hradec Králové

Karel Schmied ml., Planetárium Hradec Králové, realizace: 2012 – 2014

Hradec Králové - V Hradci Králové dnes slavnostně otevřeli nové digitální planetárium. Stavba a vybavení planetária, které stojí v sousedství hradecké hvězdárny, stálo zhruba 111 milionů korun. Na pátek je pro veřejnost připravený den otevřených dveří, řekla dnes ČTK mluvčí hradeckého hejtmanství Martina Götzová.

    Vybudování planetária trvalo tři roky. Podle hejtmana hradeckého kraje Lubomíra France planetárium díky schopnostem věrného zobrazení vesmíru pomůže široké veřejnosti lépe pochopit složitost této problematiky a podpoří zájem mladé generace o vědecké poznání.
    Na zahájení provozu planetária přijel do Hradce Králové i premiér Bohuslav Sobotka, který věří, že projekt zvýší zájem veřejnosti o tyto obory. "Díky novému digitálnímu planetáriu nabízí Hradec Králové a celý kraj nejmodernější zázemí studentům i vysoce kvalifikovaným pracovníkům v disciplínách rozvíjejících moderní technologie," uvedl Sobotka.
    Lidé budou mít možnost si nové planetárium prohlédnout v pátek od 14:00 do 20:00. "Vždy v celou hodinu bude skupině odpovídající kapacitě promítacího sálu umožněn vstup do planetária. Po představení projekčního systému návštěvníci absolvují prohlídku interaktivních expozic. Budou mít také možnost navštívit sousední hvězdárnu, z jejíž terasy je možné pozorovat okolí, případně noční oblohu," uvedl ředitel hvězdárny a planetária Miroslav Krejčí.
    Nové planetárium nabízí zájemcům kruhový sál se stovkou sedadel. Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu jsou umístěné dvě interaktivní expozice nazvané Mikrosvět - makrosvět a Energie - její formy a přeměny. Nové planetárium nabízí pohled na noční oblohu, prostorové zobrazení vesmíru i projekce filmů. Součástí budovy jsou i robotický dalekohled a meteorologická stanice.
    V hradecké hvězdárně fungovalo dosud planetárium z roku 1958, které bylo nejstarším a také nejmenším podobným zařízením v zemi a technicky a prostorově už nevyhovovalo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články