Smlouva s klinikou Mayo na výzkumné centrum v Brně je podepsána

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
10.07.2006 19:00
Brno

Brno - Zástupci ministerstva zdravotnictví a brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny podepsali s vedením americké kliniky Mayo smlouvu o spolupráci na projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Její uzavření je jednou z podmínek pro uvolnění peněz, které na výstavbu slíbila vláda. Všechny požadavky, které kabinet určil, ale ještě splněny nejsou, řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Roman Kraus. Smlouva je na pět let, nevyplývají z ní ale žádné konkrétní termíny výstavby.
Americká strana se v dokumentu zavazuje, že Česku poskytne potřebné know how a bude s připravovaným ICRC spolupracovat na svých projektech. Centrum by mělo vzniknout právě za podpory Fakultní nemocnice u sv. Anny. Jeho hlavní náplní bude výzkum v medicíně a přidružených oborech, nosnými obory jsou kardiologie a kardiochirurgie. Centrem se na svém středečním zasedání bude zabývat vláda.
Dvě miliardy, které jsou potřeba na jeho vybudování, zaplatí ze tří čtvrtin stát, přes 500 milionů by měla nemocnice dát z vlastních zdrojů. "Už letos je ze státního rozpočtu naplánováno prvních 50 milionů. Další peníze v řádu desítek milionů korun přidají Jihomoravský kraj a brněnský magistrát," upřesnil Kraus.
Pro uvolnění prvních státních peněz musí ještě nemocnice vypsat několik výběrových řízení. Teď chystá tendr na firmu, která ještě letos začne s přípravou potřebných pozemků. Kvůli centru zmizí z areálu nemocnice stará nevyhovující prádelna a další nepotřebné objekty, později i budova B1, která je v havarijním stavu. Na jejich místě vyrostou centrum výuky a dalšího vzdělávání, laboratoře pro vývoj nových technologií a prostory pro speciální zobrazovací metody.
Pacientům by mělo centrum přinést lepší úroveň zdravotnické péče v oboru diagnostiky a léčby kardiovaskulárních onemocnění. Česku pak usnadnit přístup k finančním zdrojům grantových agentur Spojených států a EU a přilákat průmyslovou výrobu v oboru lékařského a farmaceutického průmyslu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články