Brněnská aglomerace bude usilovat o 10,7 miliardy z fondů EU

Vložil
ČTK
21.01.2015 20:35
Brno

Brno - Brněnská aglomerace, která kromě Brna zahrnuje skoro 170 obcí, bude v novém dotačním období usilovat o 10,7 miliardy korun z fondů Evropské unie. Novinářům to dnes řekl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj má zatím brněnská aglomerace alokováno kolem šesti miliard korun. Výrazné navýšení Vokřál požaduje pro životní prostředí a dopravu.
    Z požadovaných 10,7 miliardy korun by měly jít do roku 2020 tři miliardy do dopravy, 3,4 miliardy do životního prostředí, další tři miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu na různé projekty, 300 milionů na vědu a vzdělávání, 800 milionů na podnikání a konkurenceschopnost a 200 milionů na podporu zaměstnanosti.
    Největší navýšení Brno požaduje pro životní prostředí, podle Vokřála téměř o tři miliardy. "Největší část peněz chceme dát na protipovodňová opatření. Týká se to řeky Svitavy a horního toku Svratky, ale také některých toků pod Brnem," uvedl Vokřál. Další peníze pro životní prostředí by měly směřovat na čistírny odpadních vod, zejména na horním toku Svratky.
    Další výrazné navýšení o miliardu korun Brno požaduje pro dopravu. Peníze mají jít na rozvoj sítě MHD, prodloužení tramvajových tratí, modernizaci vozového parku hromadné dopravy a také na stavby v silniční síti města Brna. "Chceme alokaci ve fondech, abychom mohli projekty připravit. Nemá smysl něco připravovat, když na to nebudou peníze," uvedl Vokřál. Podle něj je hlavní otázkou u některých investic, zda něco okolí přinesou, nebo jsou něčím nadbytečným. "Myslíme si ale, že na peníze můžeme dosáhnout. Není to nic nemožného," doplnil primátor.
    Brněnská aglomerace má téměř 170 obcí a více než 600.000 obyvatel. Na společném postupu při získávání peněz z evropských fondů se dnes v Brně dohodli i další primátoři celkem sedmi aglomerací. Mezi nimi byli primátoři Brna, Prahy, Plzně, Olomouce, Ostravy a Hradce Králové společně s Pardubicemi a Chomutova společně s Ústím nad Labem. Všech sedm aglomerací bude chtít namísto alokovaných 38 miliard získat z fondů EU v novém dotačním období 65 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář