Oprava zámku Svinaře na Berounsku skončí příští rok

Vložil
ČTK
10.07.2006 18:50
Svinaře

Svinaře - Oprava historického zámku Svinaře na Berounsku skončí příští rok. Rekonstrukce barokního objektu vyjde na stovky milionů korun. V současné době se zde uskutečňuje oprava staré gotické sýpky, na podzim začne obnova zámecké zahrady, řekl dnes ČTK majitel svinařského zámku Jiří Nosek. "Plánujeme na zámku pořádat různé akce a výstavy pro veřejnost," dodal.

Zámek, který jako zdevastovaný objekt zakoupil v roce 2003, byl vybrán do programu záchrany architektonického dědictví Středočeského kraje. Díky tomu dostává Nosek na opravu objektu každý rok statisícovou dotaci od kraje a milion korun dotace od ministerstva kultury. Zbytek oprav hradí ze svých zdrojů.
Letos se na zámku konal třetí ročník Svinařského řetězení, setkání kovářů a podkovářů z celé České republiky. Návštěvníci a účastníci akce si poprvé mohli po opravě kleneb prohlédnout některé vnitřní prostory zámku. Jinak je vzhledem k rekonstrukci pro veřejnost zámek zatím uzavřen.
Na místě zámku Svinaře stávala tvrz ze 14. století. Tvrz sloužila majitelům do počátku 16. století, kdy přestala být využívána. V roce 1766 zde nechal Antonín Maschek z Maasburgu vystavět zámek a rozlehlou zahradu s parkem. Od roku 1940 byl zámek majetkem státní policie, o deset let později připadl Cementárnám v Berouně. Přes značnou zchátralost byl v roce 1965 zařazen mezi kulturní památky České republiky a v roce 1990 byl převeden na soukromou společnost. Zdevastovaný zámek v roce 2003 zakoupil Jiří Nosek ze Svinař.
Rod Nosků přišel do Svinař během třicetileté války kolem roku 1635. Prvním z rodu Nosků, který zde působil, byl Tomáš Nosek ze Svinař, jenž byl ve své době i místním rychtářem. Následně na to 11 generací rodu Nosek hospodařilo na pozemcích a jejich statku ve Svinařích, kde se dnes nachází rodinná jahodová farma.

Více o rekonstrukci zde>
0 komentářů
přidat komentář