Žatec dostane od ROP Severozápad dotaci na autobusové nádraží

Zdroj
Vladimír Škaloud
Vložil
ČTK
20.01.2015 21:10
Žatec

Žatec - Město Žatec uspělo u vedení Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad s žádostí o dotaci na rekonstrukci dopravního terminálu. Na projekt za celkem 48,9 milionu korun, který bude realizovaný ještě letos, získá příspěvek 41,6 milionu korun, zbývajících 7,3 milionu korun město uhradí z vlastních zdrojů. ČTK to řekla starostka Zdeňka Hamousová (Volba pro město).
    "Jsme rádi, že nám ROP Severozápad dotaci udělil. Máme schválenou projektovou dokumentaci, vysoutěžený je i zhotovitel," uvedla starostka. Jeho jméno do doby, než bude schválený radou města, prozrazovat nechce, ale podle ní se jedná o seriózního partnera, s nímž má Žatec dobré zkušenosti. "Podílel se již na několika městských zakázkách," řekla Hamousová.
    V případě rekonstrukce autobusového terminálu půjde především o čas, protože práce musí být hotové nejpozději v září, aby do konce roku byl celý projekt dokončený i po administrativní stránce a ROP Severozápad mohl Žatci proplatit dotaci. "Jsem přesvědčena, že se všechno stihne," uvedla starostka.
    Senátorka Hamousová se do funkce žatecké starostky vrátila teprve minulý týden, kdy zastupitelstvo odvolalo kompletní radu města v čele se starostou Alešem Jelínkem (Strana svobodných občanů). "Z vedení města jsem vypadla pouze na zhruba dva měsíce, takže návrat není složitý," řekla Hamousová, která byla také u toho, když se tvořilo zadání pro rekonstrukci dopravního terminálu.
    Žatecké zastupitelstvo v prosinci schválilo vyrovnaný rozpočet ve výši 346,6 milionu korun. Na investice město počítá s minimálně 75 miliony korun s tím, že částka se může navýšit v případě získání dotace. To je právě případ spolufinancování opravy autobusového nádraží.
    Žatec musí ministerstvu financí zaplatit přibližně 1,7 milionu korun za chyby v projektu Chrám chmele a piva otevřeného v roce 2010. Proti sankci se město hodlá bránit soudní cestou. "Budeme se soudit, protože ta částka za to městu stojí a podle právníků máme dobrou šanci uspět," řekla už dříve ČTK Hamousová. Město podle ní ale zaplatit musí, což schválilo i zastupitelstvo, aby mu bylo z ROP Severozápad uvolněno přibližně 11 milionů korun, které tam má blokované již od roku 2012.
0 komentářů
přidat komentář

Související články