Andělská Hora otevřela kostel Nejsvětější Trojice s infocentrem

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
08.07.2006 17:50
Andělská Hora

Andělská Hora - Andělská Hora na Karlovarsku otevřela dnes pro veřejnost restaurovaný kostel Nejsvětější Trojice, jehož obnova stála více než 25 milionů korun. Unikátní trojboký objekt z roku 1702, který je jediný svého druhu v Karlovarském kraji, bude využíván především jako kulturní a společenské centrum.

Jeho součástí je rovněž regionální informační středisko. Kostel stojí v těsném sousedství hlavní silnice mezi Karlovými Vary a Prahou, což zvyšuje jeho atraktivnost a dostupnost, řekl dnes ČTK starosta Miroslav Očko.
Kostel Nejsvětější Trojice, který v uplynulých třech desetiletích velmi zchátral, se snažila obec zachránit už od roku 1990. Neměla ale dostatek peněz a tak šlo hlavně o drobné udržovací práce v celkové hodnotě sotva tři miliony korun. Radikální obrat nastal až v roce 2004. Andělská Hora získala dotaci ministerstva kultury ve výši 25 milionů korun, uvedl starosta.
"Opravu kostela provedla pod dohledem památkářů firma Bau-Stav Karlovy Vary během půldruhého roku. Před vlastní rekonstrukcí byl proveden archeologický průzkum, při kterém se našly základy původní třetí kaple," poznamenal Očko.
V kostele hodlá obec pořádat výstavy a koncerty, měl by sloužit i jako obřadní síň pro Andělskou Horu a okolní obce a města. Prvním výtvarníkem, který tady svou tvorbu prezentuje, je karlovarský malíř Petr Strnad. "Musíme ale ještě dotáhnout do konce provoz infocentra. Zatím tu bude mít provizorní služby místní nadšenec důchodce, protože na stálou sílu nemáme peníze. Rozpočet obce je sotva milion korun ročně. Budeme proto jednat se zástupci Karlových Varů a krajského úřadu, zda by činnost infocentra pro celý region nepodpořili," dodal Očko.
Kostel obehnaný ohradní zdí vznikl v letech 1696 až 1702 podle návrhu dvorního architekta Černínů Alliprandiho. Stojí na symbolickém půdorysu trojúhelníku se zkosenými nárožími. Kostel Nejsvětější Trojice je zajímavý nejen svou podobou, ale také provedením interiérů. Prostory zdobí fresky uctívání sv. Kříže z roku 1783. "Takzvaný trojičný kostel je unikátní tím, že až do absolutních detailů sleduje symbol posvátného trojúhelníka. V tom spočívá jeho architektonický význam přesahující hranice kraje," uvedl historik karlovarského muzea Stanislav Burachovič.

Více o rekonstrukci >
0 komentářů
přidat komentář