Litomyšl zvažuje, jak zlepšit akustiku opraveného chrámu

Vložil
ČTK
07.01.2015 19:35
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl zvažuje, jak zlepšit akustiku nedávno zrekonstruova- ného chrámu Nalezení svatého Kříže. V prostoru je příliš dlouhá doba dozvuku, což narušuje hudební produkce při koncertech. Řešením by mohla být instalace takzvaného akustického reflektoru, řekl dnes novinářům místostarosta Michal Kortyš (ODS).
    "V původním projektu akustika řešená byla, jenže kvůli nákladům se začal ořezávat. Odstranili jsme i akustickou část s tím, že se k ní vrátíme později," uvedl Kortyš.
    Akustický reflektor má tvar mušle o průměru osmi až deseti metrů a odráží hudbu, již hraje orchestr. Tím by se současná doba dozvuku zkrátila z osmi sekund na polovinu. Problém je umístění zařízení před oltářem, který by byl reflektorem zakrytý.
    Druhou možností jsou původně navržené "rolety", které by se stahovaly z empor. Ty by zamezily odrazu zvuku od stěn. Náklady na jednotlivé varianty zatím radnice nezná.
    Chrám Nalezení svatého Kříže byl otevřen vloni v červnu. Na jeho opravu a na rekostrukci celého zámeckého návrší s dalšími deseti objekty získalo město 400 milionů korun z Integrovaného operačního programu a od státu. Vlastní revitalizace kostela stála 70 milionů korun, z toho polovina připadá na restaurování mobiliáře. Součástí oprav byla i instalace varhan. Ladit by se měly začít letos na jaře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články