Plzeň bude jednat o vypořádání s investorem obchodního centra

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.01.2015 20:20
Plzeň

Plzeň - Plzeň bude 13. ledna po roce pokračovat v jednání o vypořádání s firmou Amádeus Real, která chtěla poblíž centra postavit obchodní komplex za 2,5 miliardy korun. Kvůli údajně měnícím se postojům města se loni v lednu developer rozhodl projekt ukončit. V prosinci městu nabídl prodej pozemku s plochou 2,4 hektaru a v dopise dále uvedl, že pokud s ním radnice nezačne okamžitě jednat, je připraven podat žalobu a bude požadovat náhradu škody 1,9 miliardy korun. ČTK to řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
    "Šlo o tvrdší, ale korektní dopis právní kanceláře, která Amádeus zastupuje. Chtěli schůzku do sedmi dnů," uvedl. Právníci radnice s externí kanceláří připravili za dva dny odpověď, v níž město jakoukoli vinu odmítá. "Nic jsme nezpůsobili, žádnou škodu nevnímáme a nic platit nechceme," řekl primátor, který očekává boj právníků. Neví nic o tom, že by developer dal žalobu na město. "Chceme korektně jednat. Trápí nás, že pozemek je v tak neutěšeném stavu. Rádi bychom, aby ho soukromý developer zastavěl. Vlastník plochy by ale měl respektovat regulační podmínky, které jsme schválili v zastupitelstvu," řekl.
    V požadované sumě, kterou Amádeus nespecifikoval podle položek, jsou zřejmě zahrnuté dosavadní náklady na přípravu stavby, ušlý zisk i peníze za pozemek, který developer vlastní. Radnice za něj může podle verdiktu minulého zastupitelstva dát nejvíce 270 milionů korun, investor předloni navrhl 500 milionů Kč. Z analýz, které zpracovaly dvě právní kanceláře, shodně vyplynulo, že město by muselo mít pro pozemek využití, které by před koupí schválilo zastupitelstvo.
    Obchodní centrum Corso Americká, které developer připravoval čtyři roky, odmítlo v lednu 2013 referendum. Podle jeho výsledků musí radnice učinit všechny kroky k tomu, aby této stavbě na místě zbouraného domu kultury zabránila. Měsíc po vyhlášení výsledku referenda dalo město negativní stanovisko k územnímu řízení. Doporučovalo Amádeu projekt přepracovat. "Jedním z hlavních kroků, které jsme po referendu udělali, bylo zpracování urbanisticko-architektonické soutěže, která řekla, jak má zástavba území vypadat a že musí být členitá," řekl primátor. Je podkladem pro nový územní plán, který bude příští rok.
    "Důvodem ukončení projektu je nejistota v přístupu města a neustále se měnící postoje k investici, které vyústily v zastavení územního řízení," řekl před rokem právník Amádea Jan Petřík. Developer a jeho zahraniční spoluinvestor se shodli na tom, že projekt nelze realizovat ani v upravené formě. "Město je svým přístupem na nejlepší cestě k tomu, aby se proluka po domu kultury stala na dlouhou dobu jednou z dominant Americké třídy," dodal. Pozemek není využívaný, na části je parkoviště.
0 komentářů
přidat komentář

Související články