Pražský hrad čekají čtyři velké opravy za téměř 140 milionů korun

Zdroj
Vanda Králová
Vložil
ČTK
03.01.2015 19:30
Praha

Praha - Pražský hrad čekají letos čtyři opravy většího rozsahu za téměř 140 milionů korun. Zrekonstruují se vnější fasády od Jeleního příkopu, Jízdárna a Ludvíkovo křídlo Starého královského paláce. Investovat se bude i do katedrály svatého Víta. Celkem jsou pro letošek naplánovány opravy asi za 292 milionů korun, řekl ČTK mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Pražský hrad je nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě. Loni na něj zavítalo 1,7 milionu lidí.
    Největší plánovanou investicí je oprava fasád Hradu od Slévárenského dvora po Jižní čestné křídlo. "Cílem projektu je restaurovat a opravit rozsáhlou část vnější fasády hradu - od Jeleního příkopu přes IV. a I. nádvoří až po jižní křídlo nad vstupem do jižních zahrad," popsal mluvčí.
    Z fasády řemeslníci odstraní nepůvodní nátěry, opraví omítky a natřou vápennými barvami. Opraveny budou také truhlářské, zámečnické a klempířské prvky a repasovaná původní světla, takzvaná Plečnikova oka. Na většině křídel nového paláce bude vyměněná střešní krytina. Náklady správa Hradu odhaduje na 55,6 milionu korun.
    Opravy čekají také omítky Ludvíkova křídla Starého královského paláce. Za 20 milionů korun se zrekonstruují fasády včetně prvků z kamene, cihel, omítky včetně oplechování a zámečnických prvků. Dokončená má letos být i přestavba Jízdárny na Pohořelci za 44 milionů korun. Vzniknou v ní skladové prostory a depozitář pro umělecké sbírky Pražského hradu.
    Investovat se letos bude i do katedrály svatého Víta. Na oplechování střech, opravy zasklení oken a rozet a vnitřní opravy kaplí je plánováno 17,8 milionu korun. Ve vnitřních prostorách kaplí je nutné opravit spárování kamene, restaurovat nástěnné malby, náhrobky a oltáře a vyměnit poškozené kamenné prvky.
    Z plánovaných 292 milionů korun na opravy Hradu jde 43 milionů ze státního rozpočtu, zbývajících asi 249 milionů korun je hrazený z výnosů turistického provozu a dalších činností Správy Pražského hradu.
    Podle Guinnessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším souvislým hradním komplexem na světě. Rozkládá se na ploše téměř 70.000 m² a je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
    Hrad tvoří rozsáhlý soubor paláců a církevních staveb rozmanitých architektonických slohů - od románských staveb z 10. století přes gotické úpravy 14. století či zásahy slovinského architekta Josipa Plečnika z období první republiky až po nejnovější úpravy z konce 20. století.
    Správa Pražského hradu obhospodařuje také zámek v Lánech, kde obnovuje Palmový skleník. Rekonstrukce začala loni a vyjde asi na 20 milionů korun. Kromě historických konstrukcí skleníku je třeba opravit jeho vytápění, větrání a elektroinstalaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články