Jihočeský kraj chce vybudovat dva nové domovy pro seniory

Vložil
ČTK
02.01.2015 11:45
České Budějovice

České Budějovice - Jihočeský kraj chce vybudovat dva nové domovy pro seniory. Jeden by měl vzniknout přístavbou stávajícího zařízení v Kaplici na Českokrumlovsku a druhý z objektu v areálu nemocnice v Dačicích na Jindřichohradecku. Dohromady by tak region získal místa pro zhruba 100 klientů. ČTK o tom informoval vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje Petr Studenovský.
    V Kaplici by práce mohly v ideálním stavu začít už letos na podzim. Odhadované náklady se pohybují v relaci 30 až 40 milionů korun. Cenu však změní přesná podoba projektu, který teprve vzniká, a také tendr na zhotovitele. "Současný domov pro seniory v Kaplici má kapacitu 28 lůžek. Vedle něj bychom na pozemku Jihočeského kraje rádi postavili druhý dům a vzájemně oba objekty propojili," řekl Studenovský. Dodal, že tento projekt vytvoří 30 nových lůžek pro potenciální klienty.
    V Dačicích kraj uvažuje o tom, že by nevyužívaný objekt nemocnice oddělil od současného areálu a vytvořil z něj samostatnou budovu. V ní by pak mohlo žít až 70 seniorů. "Rádi bychom tam vybudovali i centrum sociálních služeb," řekl Studenovský. Dodal, že by objekt po přestavbě mohl fungovat také z části jako domov se zvláštním režimem pro seniory trpící demencí. Náklady na úpravy by se pohybovaly v desítkách milionů korun.
    Studenovský uvedl, že největší poptávka po umístění v zařízení s pobytovými sociálními službami bývá ve velkých městech. V Jihočeském kraji proto nejdéle čekají klienti na volná místa v Českých Budějovicích a v Táboře. "Ale jsou v regionu i domovy, které přijímají zájemce okamžitě," dodal.
0 komentářů
přidat komentář