Na zámku v Českém Krumlově vznikne Centrum studijních pobytů

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
30.12.2014 12:05
Český Krumlov

Český Krumlov - V areálu českokrumlovského zámku vznikne do léta 2016 Centrum studijních pobytů. Na prvním nádvoří už začalo vyklízení 20 let opuštěné budovy, která se v něj změní. Národní památkový ústav (NPÚ) získal na rekonstrukci z takzvaných norských fondů 25,7 milionu korun. Práce začnou naplno v březnu příštího roku, hotové musí být do července 2016, řekl dnes ČTK kastelán Pavel Slavko. Na projektu budou participovat tři tuzemské a tři zahraniční univerzity.

    "Projekt Centrum studijních pobytů NPÚ spočívá v adaptaci budovy, kde bude ubytování, tři učebny, jedna větší přednášková síň a k tomu skromná menza," uvedl kastelán, který byl otcem myšlenky využití budovy. Několik let pak na něm pracoval tým odborníků a samotný projekt na základě zkušeností památkářů z pracovních pobytů ze zahraničí a jejich nápadů zpracoval renomovaný pražský ateliér.
    Centrum bude sloužit nejen studentům, ale také badatelům, hudebníkům, muzikantům, historikům nebo třeba knihovníkům a archivářům. Památka UNESCO se podle Slavka stává komerční pastí. Ceny ubytování nebo třeba stravy jsou nadstandardní a nedostupné i pro středostavovskou inteligenci. Ve městě chybí podmínky pro dlouhodobější studijní pobyty.
    Budova, ve které centrum vznikne, je ze 17. století, o dvě staletí později prošla výraznou přestavbou. Byly v ní kancelářské prostory, konírna nebo třeba sýpky. Naposledy sloužila policii, pak byla 20 let opuštěná. Centrum se podle Slavka buduje v retro stylu ve dřevě i výmalbě s moderními technologiemi.
    Poslední velkou investicí v areálu českokrumlovského zámku, který si každoročně prohlédne přes 320.000 turistů, bylo v roce 2011 Hradní muzeum. NPÚ ho vybudoval v jedné z nejstarších a nejhodnotnějších staveb za pomoci čtyřicetimilionové dotace, rovněž z norských fondů. Do areálu teď láká turisty i mimo hlavní sezonu. V 29 sálech si tam návštěvníci mohou prohlédnout stovky cenných exponátů.
    Příští rok budou v areálu pokračovat práce na obnově Horské zahrady na jižních svazích nad Vltavou, na jejímž konci vznikne Muzeum zahradnictví. Zpřístupněno by mohlo být na podzim příštího roku. Už v létě 2015 pak bude otevřeno na pátém nádvoří muzeum dopravních prostředků, upozornil kastelán.
0 komentářů
přidat komentář