U D. Věstonic začala stavba archeoparku, připomene lovce mamutů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
17.12.2014 22:20
Dolní Věstonice (Břeclavsko) - Mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem na Břeclavsku dnes začala stavba archeoparku, který představí dobu lovců mamutů. Jeho centrem bude moderní budova umístěná zčásti pod zemí, v níž příchozí naleznou to nejcennější z místních archeologických vykopávek. Návštěvník by měl mít pocit, že se vstupem do podzemí vrací v čase až do doby, kdy na místě expozice stálo jedno ze sídlišť lovců, řekl ČTK ředitel mikulovského muzea Petr Kubín.
    S otevřením nové stálé výstavy se počítá v září příštího roku. Její vybudování bude stát 95,5 milionu korun, přičemž 75% uhradí dotace EU. Zbytek zaplatí stát.
    Oblast Dolních Věstonic patří mezi světově známé oblasti, které obývali lovci mamutů. Před zhruba 30.000 lety byla tato lokalita osídlena tak hustě, že jí vědci přezdívají paleolitický New York. Nejvýznamnějším nálezem je Věstonická venuše, která je umístěna ve sbírkách Moravského zemského muzea v Brně.
    Nová budova překryje jedno ze sídlišť ze starší doby kamenné, které je zachováno v podobě, v jaké jej nalezli archeologové. Expozici budou tvořit i dioramata přibližující život lovců.
    Tvůrci expozice předpokládají, že by archeopark mohlo ročně navštívit až 40.000 turistů. Odtud pak budou moci zamířit do nedalekých Dolních Věstonic, kde je původní archeologické muzeum. Jeho prostory jsou ale příliš těsné, nebylo možné budovu rozšířit, proto vznikne zcela nová expozice. Nejstarší dějiny člověka přibližuje i stálá výstava Anthropos v Brně, která vznikla za první republiky na popud badatele Karla Absolona. Právě jeho vědecký tým objevil Věstonickou venuši.
0 komentářů
přidat komentář

Související články