Inovativní okna RAND slaví úspěchy

Vložil
Tisková zpráva
15.12.2014 06:50
JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE představila před časem inovativní okna RAND, vymykající se všem standardům. RAND nyní slaví úspěchy v moderní architektuře napříč celou Českou republikou. Oslovili jsme Jakuba Janošíka, který stojí za designem i konceptem, aby nám jejich přednosti přiblížil.



Co bylo podnětem pro zrození oken RAND?
Okna RAND jsou odezvou pro příznivce moderní architektury, kteří chtějí dřevěná okna, ale jejich domům stereotypní eurookna, která nezměnila svůj vzhled řadu let, nesedí. Koncept byl jasný - navrhnout dřevěná okna, která určí trend soudobé architektuře. Samozřejmě s ohledem na špičkové tepelně-izolační vlastnosti.

Čím okna RAND vystupují z řady?
“Gott ist im Detail (Bůh je v detailu)” bylo oblíbeným úslovím německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Pro okna RAND to platí dvojnásob - jsou jednoduchá, avšak expresivní v detailu. Neracionalita tvarů se proměnila v čisté linie zarovnané v lícující plochy, umožňující vyniknout kresbě dřeva v celé své kráse.

Troufnu si dokonce říci, že klasická eurookna mohou zcela zkazit charakter moderních minimalistických domů. Oblé a šikmé tvary jim prostě nesedí.



V čem konkrétněji jsou proti klasickým oknům jiná?

Nejpodstatnějším rozdílem proti klasickým eurooknům je křídlo integrované za rám. To nám otevřelo dveře k mnoha možnostem. Z exteriéru tedy vidíte jen rám okna v jednotné ploše bez přechodů. Tím jsme se zbavili dvou oblých robustních okapnic a nahradili je jednou subtilní, taktéž hranatějších tvarů. To nám dovolilo vyrábět mimořádně štíhlé rámy, tím pádem poměrově větší plochu skla. To je podstatné především  pro pasivní domy, které vyžadují, aby okny vnikalo do domu co nejvíce slunečního svitu.

  • Díky integraci křídla za rám, můžeme izolační sklo zasklívat z venkovní strany křídla, a není tak potřeba zasklívacích lišt, které narušovaly jednolité plochy křídla. Zmizely tím i ostré spoje zasklívacích lišt (45°). Linie křídla tak souběžně probíhají se spoji rámů a nejsou jinými úhly narušeny. Za zmínku také stojí způsob osazení skla, což je možné pro umístění z exteriéru křídla. Poslední tabuli skla tak můžeme přetáhnout přes rám křídla, což při otevření tvoří také jeden z krásných detailů oken RAND.
  • Díky křídlu integrovanému za rám má okno RAND další velkou přednost v možnosti osazení okna do fasády domu. Fasádu můžete dotáhnout až po hranu rámu, a pak z exteriéru vidíte jen čistou plochu skla. Tím se stávají dřevěná okna RAND bezúdržbovými, neboť dřevěné rámy jsou schovány ve fasádě. To dovoluje na okna použít interiérové barvy, u kterých je daleko víc možností, než u silnovrstvých, určených na venkovní použití . Tato varianta je ideální pro kombinaci s našimi bezrámovými fixními (neotevíratelnými) okny NOFRAME.
  • Velký vliv na modernější charakter okna měla zajisté i změna oblých hran na ostřejší. Z interiéru má profil minimální rádius R1,5, z exteriéru R3, pro lepší přilnavost barvy na hraně proti povětrnostním vlivům.
  • Viditelné části kování jsme zcela skryli do útrob oken tak, aby nijak nenarušovaly jejich vzhled. Hotového vrcholu čistého vzhledu lze dosáhnout pomocí speciálního kování pro bezfalcová okna. Díky němu může okenní křídlo dokonale lícovat s rámem v jedné rovině.

Hrát se dá i s detaily, pro dokonalé sladění okna můžete vybírat z různých dřevin, povrchových úprav, barev těsnění, silikonu, distančních rámečků a okapnic. Velký vliv na celkový vzhled okna má i pěkná klika. Současným největším hitem je klika Minimal od českého výrobce M&T.

“Jednou sám vidět je lepší, než stokrát slyšet” je druhé přísloví, které okna RAND dokonale vystihuje.

Více informací najdete přímo na stránkách www.janosik.cz.

Porovnání klasického eurookna a okna RAND v detailech:

Pohled z exteriéru, zavřené

Pohled z exteriéru, otevřené

Pohled z interiéru, zavřené

Řez okna
0 komentářů
přidat komentář

Související články