Projekt Plzně jako města kultury zahájí i největší videomapping

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
06.12.2014 23:10
Plzeň

Plzeň - Největší videomappingová show, tedy umělecká projekce ve volném prostoru, bude 17. ledna součástí slavnostního zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Promítat se bude nejen na fasádu katedrály sv. Bartoloměje, ale také na historické domy po obdobu plzeňského náměstí Republiky. ČTK o tom informoval Jan Hrdlička, ředitel společnosti 3dsense, která videomapping připravuje. Světelné představení bude součástí programu, který se odehraje pod režisérskou taktovkou Petra Formana.
    "Celková projekční plocha videomappingové show pokryje okolo 5000 metrů čtverečných. Zahrnovat bude stěnu katedrály, dva bloky domů a dvě velká plátna, to vše tvořící ze tří stran uzavřený prostor. Ten zajistí komplexní dojem z celého představení. Rozsah zatím nemá v ČR obdoby," uvedl Hrdlička.
    Promítat se podle něj bude vše, na co mohou být Plzeňané hrdí, tedy stěžejní momenty historie města, jeho vývoj i významné osobnosti. "Plzeň tak může představit své velikány jako například Ladislava Sutnara, Jiřího Trnku nebo Františka Křižíka," dodal Petr Forman, který je uměleckým ředitelem projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.
    "Při práci na videomappingu pro nás bývá výzvou nepoužívat projekci jen jako efektní ohňostrojovou podívanou, ale dát ji širší příběhový kontext, vztahující se k danému místu a tématu. Technicky to znamená, že musíme synchronizovat světla, zvuk, projekce, senzory, světelné kostýmy, ale třeba také herce," uvedl Josef Lepša, hlavní animátor skupiny 3dsense. Doprovod obrazu v Plzni zajistí orchestr, který představí novou skladbu dirigenta a skladatele Marko Ivanoviče.
    Skupina 3dsense, kterou tvoří nejen umělci, ale i programátoři a technici, produkuje umění na bázi moderních technologií. Jejich tvorba zahrnuje světelné instalace, projekce, videomappingové show či jevištní scénografie. Mimo velkých jednorázových akcí se skupina věnuje i tvorbě dlouhodobějších instalací - například v muzeích, barech nebo divadlech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články