Joseph Beuys na Kampě

Vložil
Martin Rosa
03.07.2006 15:15
V Museu Kampa v Praze probíhá do 17. září výstava význameného německého konceptuálního umělce 2. poloviny 20. století Josepha Beuyse.

Tvorba Josepha Beuyse (1921-1986) byla zásadně ovlivněna jeho zážitky z války. V roce 1943 byl jeho střemhlavý bombardér sestřelen nad územím SSSR, ohořelého pilota tehdy zachránili kočující Tataři, kteří jej potírali lojem a zabalovali do houní. Po válce navštěvoval Akademii v Düsseldorfu, kde později působil jako profesor. Proslavil se jako organizátor happeningů a tvůrce objektů - multiplů. Beuys je spojován s hnutím Fluxus.
Na výstavě je k vidění průřez jeho tvorbou. Mezi 78 exponáty nechybí nejznámější Beuysovy multiply a záznamy z happeningů.
Několik multiplů vlastní Národní galerie v Praze. V roce 1967 vytvořil Beuys objekt Pro Lidice, který je k vidění v Lidické galerii.
Inspiraci v Beuysově tvorbě často hledají i architekti (např. Herzog & de Meuron). Studenti prvního ročníku brněnské fakulty architektury znají jedno jeho dílo z přednášek soudobé architektury.

Bližší informace o výstavě zde>
0 komentářů
přidat komentář