Turnov zvažuje, že koupí od České spořitelny dominantu města

Vložil
ČTK
03.12.2014 20:35
Turnov (Semilsko) - Česká spořitelna nabízí k prodeji svoji budovu na náměstí Českého ráje v Turnově, která navenek vypadá jako radnice. Cena novorenesanční památky z počátku 20. století se odhaduje na 30 milionů korun. Město zvažuje, že nejhonosnější turnovský dům odkoupí. Mimořádně se kvůli tomu sejde zastupitelstvo v pondělí 8. prosince, řekl ČTK starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).
    "Pokud bychom se rozhodli budovu koupit, nabídku musíme podat nejpozději do 12. prosince," uvedl starosta. Podle něj jde nejen o architektonický skvost města, budova s freskovou výzdobou průčelí je zároveň spjata s rozvojem města. Na místě někdejšího zájezdního hostince U Zlatého orla ji vybudovala, tehdy městská, spořitelna, která část zisků používala na rozkvět města. "Stojí třeba za stavbou divadla," uvedl Hocke. Budovu spořitelny projektoval architekt Jan Heindl známý jako autor řady českých radnic.
    Podle starosty by město pro třípatrovou budovu mělo využití. Mohlo by tam přemístit úředníky, kteří mají sídlo mimo budovu městského úřadu. Nyní jsou v dalších čtyřech budovách. "Můžeme hovořit o odboru dopravy, odboru školství, kultury a sportu, živnostenském úřadu, odboru sociálních věcí, odboru správním, odboru přestupků, městské policii a turistickém informačním centru," vypočetl Hocke. Nevýhodou budovy na hlavním turnovském náměstí ale podle něj je komplikovaný přístup pro tělesně postižené a malý počet míst k parkování. Na případnou koupi by si navíc muselo vzít město úvěr.
    Budovu, kterou tvoří dva vzájemně propojené objekty a dvůr ve vnitrobloku, nabízí Česká spořitelna prostřednictvím společnosti KnightFrank. Cena stanovena není, došlé nabídky spořitelna vyhodnotí do poloviny ledna. Pobočku chce ale spořitelna v budově minimálně několik let zachovat, zůstat by měla v části jednoho patra. Podmínkou prodeje je, aby nový majitel se spořitelnou uzavřel nájemní smlouvu na sedm let s opcí až na šest let. V budově je jako další nájemce úřad práce. Z nájmů se dají pokrýt skoro veškeré náklady spojené s provozem, pohybují se kolem dvou milionů korun. Spořitelna a úřad práce zabírají zhruba polovinu z více než 2400 m² pronajímatelných ploch.
0 komentářů
přidat komentář