V Ostravě-Hulvákách vzniká nový přestupní terminál

Vložil
ČTK
30.11.2014 18:50
Ostrava

Ostrava - Město Ostrava buduje na Hulváckém kopci v Hulvákách přestupní terminál, jehož součástí bude i zcela nová trolejbusová a autobusová smyčka. Celá stavba přijde na 70,5 milionu korun, přičemž téměř 40 milionů zaplatí evropské dotace. Kvůli problémům s podložím musela být stavba dočasně pozastavena, ale předpokládá se, že práce budou pokračovat ještě letos. Stavba by měla být hotova příští rok v srpnu. ČTK o tom informovala mluvčí ostravského magistrátu Vojkovská.
    Společnost Strabag, která terminál staví, během stavby narazila na podzemní anomálie, kvůli nimž bylo nutné práce pozastavit a udělat na místě geofyzikální průzkum podloží. Ostravská městská rada a zastupitelstvo nyní projednají způsob, jak se bude území sanovat. "Předpoklad opětovného zahájení prací je v prosinci tohoto roku," uvedla Vojkovská. Stavba podle ní bude pokračovat ještě letos, pokud k tomu budou vhodné klimatické podmínky.
    Kromě smyčky pro trolejbusy a autobusy na místě vznikne páteřní silnice propojující Klostermannovu ulici s ulicí Sokola Tůmy. Stavbaři na místě vybudují veřejné WC a sociální zařízení pro zaměstnance ostravského dopravního podniku. "Stavba dále zahrnuje nové inženýrské sítě, kamerový systém, systém inteligentních zastávek včetně informačního stožáru a mobiliář," popsala projekt Vojkovská.
    V prostoru křižovatky ulic Novoveské a Sokola Tůmy vznikne nová trakční měnírna s přípojkami. Posílí zásobování trolejové trati elektrickou energií.
    V další etapě výstavby přestupního uzlu pak přijde na řadu rekonstrukce části třídy 28. října a přestavba tramvajové trati a zastávek.
0 komentářů
přidat komentář