Soutěž designérů budoucnosti je opět tady

Vložil
Tisková zpráva
28.11.2014 07:50
Talent designu otevírá brány svého šestého ročníku. Soutěž, která je doprovázená tradicí místa, kde se odehrává, odstartovala 10. listopadu 2014 v designem opředeném Zlíně. Mladí designéři mají šanci poměřit své síly, předvést své dovednosti a postavit se výzvě, která s sebou nese mnoho zajímavých zkušeností. Talent designu se pro letošní rok stává součástí mnohem větší designové události, vítěz šestého ročníku bude představen v dubnu v rámci ZLIN DESIGN WEEKu.

Talent designu je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mohou své práce přihlásit v pěti nejrůznějších kategoriích. Soutěž je organizována studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, vyhlašovatelem soutěže je Nadační fond JUDr. Martina Růžičky. Jak říká sám Martin Růžička: „Cílem soutěže je objevit či zviditelnit talenty, kteří mají potenciál stát se předními aktéry designové scény budoucnosti a zároveň podpořit kvalitní a kreativní design.“

Open call tedy registrace prací bude probíhat od 10. listopadu a ukončena bude posledním lednovým dnem. Poté přijde na řadu zasedání odborné poroty, jež budou tvořit špičky daných oborů. Hlavním kritériem hodnocení bude zejména kreativita, neotřelost návrhu, inovativnost a originální přístup. Studenti mohou zasílat své práce v těchto kategoriích - produktový design, průmyslový design, fashion design, design interiéru a veřejného prostoru a nakonec grafický design.

Do nového ročníku organizátoři vstupují s několika změnami. Oproti loňskému roku se změnila kategorie Architektura a interiér na Design interiéru a veřejného prostoru, čím se snažíme tuto kategorii více rozšířit.  Zahrnuje tedy jak design interiéru a nábytku, tak také design prostorové tvorby, architekturu apod. Hlavním faktorem je kreativita a neotřelost návrhu, který by měl zároveň splňovat funkčnost a inovativní postup.

Autor by měl klást důraz na použití materiálů a ekologičnost výrobku. Vítěz jednotlivých kategorií obdrží finanční odměnu ve výši 1 000 EUR + možnost stáže v přední designérské firmě daného zaměření. Dále pro nejlepší soutěžní návrh, tedy pro absolutního vítěze, je zde titul „Talent designu 2014“, ten získá hlavní cenu v podobě 4 000 EUR.

V minulých letech byly v rámci kategorie Architektura oceněny návrhy jako odpočinkový The lotus flower, kavárenská židle Alois, věšák PUSH, ale také návrh ERA na úpravu dvora Mendelovy univerzity apod.

V loňském roce se přihlásilo neuvěřitelných 550 kreativních návrhů, z toho přes 100 bylo ze zahraničí. Nikola Timkovičová, manažerka projektu Talent designu 2014 říká: „Samozřejmě nám nezáleží jen na kvantitě zaslaných prací, rozhodující je stále kvalita, která každoročně stoupá i s počty přihlášených studentů. Letos bychom chtěli Talent designu posunout zase o kousek dál, proto se stal Talent součástí ZLIN DESIGN WEEKu, velké designové akce, o které ještě určitě uslyšíte“.

Veškeré další informace, které se týkají soutěže, najdete na www.zlindesignweek.com/talent nebo na www.facebook.com/talentdesignu/
0 komentářů
přidat komentář

Související články