Karlovarský festival uvádí díla Matthewa Barneyho

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
01.07.2006 21:05
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Program karlovarského festivalu nabízí také snímky nejvýznamnějšího výtvarného umělce dnešních USA Matthewa Barneyho. Světový věhlas mu zjednal pětidílný cyklus
Cremaster, symbolický proud jedinečných obrazů, dotýkajících se mýtů, sexu, smrti, Ameriky, biologie i architektury. Do exkluzivní přehlídky zařadil dramaturg Pavel Klusák vedle tohoto velkolepého projektu i film Drawing Restraint 9, který Barney vloni vytvořil se svou životní partnerkou, islandskou zpěvačkou Björk.
Originální tvůrčí osobnost filmaře a výtvarníka, jehož tvorba bez zábran a s ojedinělou invencí překračuje hranice žánrů, představil na dnešním semináři v hotelu Thermal výtvarný kritik a teoretik Tomáš Pospiszyl, který je na Barneyho dílo specialistou.
Cremaster je propojený svět fantaskních symbolů a obrazů, jež se odvíjejí v pěti filmech. Výraz v názvu označuje sval, který ovládá stahy varlat. Cyklus je totiž koncipován jako podobenství prenatálního vývoje - od počáteční rovnováhy až ke konfliktu uvnitř organismu, kdy pohlavní znaky stahují systém k mužskému či ženskému pólu. Bytostně výtvarné dílo mělo ohlas na celém světě a z Barneyho se stal umělecký prominent, ještě než dosáhl pětatřiceti let. Ve svých filmech ztvárňuje záhadné postavy satyra či zednářského adepta. V dalších rolích se objevují překvapivé osobnosti: spisovatel Norman Mailer, švédská herečka Ursulla Andress, sochař Richard Serra, rockový bubeník Dave Lombardo (ex-člen extrémně tvrdých Slayer) či americká atletka a modelka s amputovanýma nohama Aimee Mullinsová.
Podle Klusáka vznikalo pět dílů na přeskáčku na mnoha místech světa. "Barney mění newyorskou Chrysler Building v největší májku světa a po ochozu Guggenheimova muzea lije řeku vazelíny. Vytváří balet pro luxusní limuzíny a šrotuje je do krychle. Na anglickém ostrově Isle Of Man rozpoutává motocyklové závody. Místa jako budapešťské secesní lázně jsou v jeho symbolickém světě živými jednajícími postavami, stejně jako sochy, kostýmy či vzducholodě," uvedl Klusák v katalogu.
Rozsáhlá a nesmírně úspěšná výstava Cremaster v newyorském Guggenheimově muzeu ukázala, že Barney své filmy rozšiřuje o skulptury, fotografie, instalace. Filmový cyklus jako jádro díla je však uváděn samostatně na filmových festivalech a v uměleckých centrech po celém světě. V Karlových Varech jej představili zástupci distribuční společnosti Celulloid Dreams.
0 komentářů
přidat komentář