Zastupitelé Drahelčic o novém územním plánu rozhodnou příští rok

Zdroj
Sandra Bejšáková
Vložil
ČTK
19.11.2014 20:05
Drahelčice (u Prahy) - Zastupitelé Drahelčic v okrese Praha-západ rozhodnou o novém územním plánu příští rok. Na jeho podobě je závislý projekt jezdeckého areálu, který chce v obci vybudovat vlastník společnosti PPF Petr Kellner. Rozhodování o územním plánu bude předcházet veřejné setkání s občany a zástupcem společnosti Agro Tera, která by areál měla vybudovat. ČTK to dnes řekl místostarosta Drahelčic Ondřej Koubek (Perspektiva). Jednání by měla pokračovat na přelomu letošního a příštího roku. Výše investice bude známá až po přípravě projektu.

    Agro Tera obci záměr výstavby Jezdeckého areálu Drahelčice předložila loni, v červnu zástupci společnosti představili obyvatelům předběžnou studii. Podle Koubka je třeba nejdříve najít shodu mezi zastupiteli a pak návrh nového územního plánu projednat s lidmi. Poté teprve bude následovat schvalování plánu. "Je to zásadní rozhodnutí, ale jestli k němu dojde, budou z toho Drahelčice jen těžit," uvedl místostarosta.
    Výhodami areálu by pro obec mohly být daňové příjmy, pracovní příležitosti, zabránění výstavbě, která by zahrnovala méně zeleně, a poskytnutí pozemků na vybudování obchvatu obce zatížené dopravou. Naopak někteří zastupitelé se obávají toho, aby výstavba areálu obec ještě více dopravně nezatížila. Podle opoziční zastupitelky Petry Ďuraňové (Společně pro Drahelčice) by tak výstavba obchvatu měla předcházet výstavbě areálu.
    Ďuranová říká, že usiluje o "polidštění" projektu pro místní obyvatele, jeho průchodnost pro veřejnost a také otevřené jednání s obcí, majitelem i investorem. "Požadujeme smlouvu o smlouvě budoucí na využití území, nikoliv memorandum, které je právně nezávazné," uvedla Ďuranová. Podle ní jsou základní informací i údaje o majitelích společnosti Agro Tera.
    Areál by se měl rozkládat na ploše přesahující 100 hektarů, jeho část by zasahovala i do katastru Rudné. Vzniknout by zde mělo zázemí pro špičkové české jezdce i další zájemce. V plánech je místo pro ustájení přibližně 200 koní, výstavba závodiště, hotelu, restaurace nebo dětské zoo. Na pozemcích by měla přibýt zeleň nebo rybníky a vzniknout cyklostezka.
0 komentářů
přidat komentář