Překonejme bariéry

Vložil
Tisková zpráva
19.11.2014 08:40
Dnes, 19. listopadu 2014 začíná na Fakultě architektury ČVUT v Praze 12. ročník zážitkového semináře Překonejme bariéry. Projekt má za cíl ukázat, že navrhování staveb přirozeně vstřícných ke všem skupinám uživatelů není „zbytečným a nevítaným problémem“, ale samozřejmou a zajímavou výzvou.

Akci pořádá FA ČVUT v Praze ve spolupráci s Pražskou organizací vozíčkářů a Sjednocenou organizací nevidomých a bude probíhat ve dnech 19. – 20. listopadu 2014 ve dvoraně Nové budovy ČVUT, Thákurova 9, Praha 6, Dejvice od 9.00 do 16.00 hodin.

Minulý ročník, foto: Pavel Lupač

Motivací projektu je představit zejména studentům architektury, pozemních, dopravních staveb a dalších technických i uměleckých oborů požadavky na bezbariérovost prostředí nejen z pohledu legislativy, ale také z pohledu osob s omezenou schopností pohybu a orientace.

Studenti si na „překážkové dráze" postavené z modelových místností, chodeb a ramp vyzkouší pohyb na různých typech ortopedických vozíků nebo zažijí okolní prostor podobně jako zrakově postižení.  Přímo na místě bude možné diskutovat jak s lidmi na vozíku a nevidomými, tak s odborníky na různé aspekty navrhování bezbariérového prostředí.

Ve středu 19. listopadu 2014 od 14.00 do 16.00 hodin proběhne v přednáškové místnosti č. 152 přednáškový blok, zaměřený na technické novinky jako jsou např. navigační systémy a zkušenosti studentů z mapování přístupnosti prostředí.

V závěru každého dne se bude soutěžit o ceny věnované firmami Bosch, Schindler a Autodesk. Akce by nebyla možná bez podpory společností Meyra (zapůjčení vozíků), Pinnot (plastové rampy), Schindler (simulované prostředí výtahu) a SIKO (hygienické zázemí).

Projekt Překonejme bariéry byl podpořen z OPPA CZ.2.17/3.1.00/36034 Architektura a praxe  – klíčová aktivita č. 1 a z Fondu na podporu celoškolských aktivit ČVUT.
0 komentářů
přidat komentář