Poctu ČKA za rok 2012 získal David Kopecký in memoriam

Vložil
ČTK
18.11.2014 17:55
David Kopecký

Poctu ČKA za rok 2012 získal architekt David Kopecký in memoriam. Cena bude předána na slavnostním ceremoniálu konaném 3. prosince, kde ji převezme jeho manželka, režisérka a dramaturgyně Bára Kopecká. Předání ocenění za rok 2012 proběhne současně s vyhlášením laureáta Pocty 2013.

V roce 2012 doporučila odborná porota ve složení Ing. arch. Viktor Rudiš (předseda poroty), prof. Ing. arch. akad. arch. Václav Girsa, Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek, M. A. Svatopluk Sládeček a Ing. arch. Jaroslav Wertig k udělení Pocty ČKA Davida Kopeckého. K ocenění tohoto architekta porotu motivovala zejména snaha upozornit na jeho vynikající dílo a neobyčejný odkaz, který zde po své předčasné smrti v roce 2009 zanechal.
 
K rozhodování poroty ve svém odůvodnění Jaroslav Wertig uvádí: "Na zasedání odborné komise Pocty ČKA 2012 vyvstala kolem nominace Davida Kopeckého zásadní diskuse, vycházející z různé míry obeznámenosti s jeho osobností a dílem. To ještě více posílilo potřebu prostřednictvím Pocty ČKA akcentovat jeho význam a iniciovat jeho teoretické a historiografické zhodnocení. Byla by chyba otálet a čekat na jeho znovuobjevení další generací kunsthistoriků." Svým zcela nezaměnitelným rukopisem a specifickým uvažováním o architektuře si David Kopecký zasloužil obrovský respekt svých kolegů. Snaha upozornit na jeho dílo prostřednictvím ceny České komory architektů tak má jistě velkou váhu i dnes, pět let po jeho smrti.

Porota Pocty 2012 dále vnímá tvorbu Davida Kopeckého jako vysoce komplexní: "Jeho názory, dílo, osobní život, jeho projev - to vše vykazovalo neuvěřitelnou soudržnost a jednotu. On sám byl gesamtkunstwerkem. Precizoval každý moment, každé slovo, každý postoj dováděl do dokonalosti. Jeho nesentimentální zbavovaní se nepodstatného, odstrojování na dřeň se stalo legendárním."

Důležité je, že Davida Kopeckého si připomínáme i dnes díky dokumentu DK, který o něm natočila jeho manželka Bára Kopecká. Snímek získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument a svého hlavního protagonistu představuje jako vizionářskou a komplikovanou osobnost. Díky barevným záběrům z rodinného archivu a černobílým výpovědím Davidových blízkých a přátel získává na autenticitě. Česká televize jej rovněž zařadila do svého vysílání den po udělení Pocty. Zhlédnout jej můžete 4. prosince od 20: 20 na ČT art.



David Kopecký (1963-2009)
Absolvoval Akademii výtvarných umění v ateliéru Emila Přikryla (1991). Roku 1995 zakládá společně s Jánem Studeným studio ksa. Už jeho první realizace na Slovensku na sebe strhly pozornost, získaly řadu ocenění i kritiků. Specialitou ateliéru byly zejména rodinné domy (např. v Senci, Stúpavě a Košicích). Za dům v Černošicích obdrželo studio ksa. řadu prestižních ocenění včetně Piranesi Award udělované ve Slovinsku. V roce 2002 ateliér reprezentoval Českou republiku na Benátském bienále.
0 komentářů
přidat komentář

Související články