Vítězem soutěže o návrh pomníku Horákové se stal sochař Faltus

Vložil
ČTK
17.11.2014 18:00
Praha

Praha - Vítězem soutěže o návrh pomníku političky Milady Horákové, popravené komunisty, se stal sochař Josef Faltus. Pomník by měl podle iniciátorů z Nadačního fondu Stránský stát ve Sněmovní ulici v Praze. Soutěže se zúčastnilo 23 autorů, jejich návrhy jsou ode dneška do pátku vystaveny v Topičově salonu na Národní třídě.
    "Milada Horáková je symbolem národní hrdosti a připomínkou vysokých lidských a společenských hodnot, jako jsou morálka, čest a odvaha bojovat za svá práva. Jsem přesvědčen, že právě tyto atributy jsou v dnešní době pro český národ podstatné," řekl Martin Jan Stránský z Nadačního fondu Stránský.
    Podle dřívějších vyjádření Stránského by pomník měl být v životní velikosti. "Milada Horáková bude stát právě ve Sněmovní ulici jako připomínka pravého češství všem politikům, kteří nemalou měrou rozhodují o našem osudu," uvedl. O vytvoření pomníku usiluje kromě Stránského také Klub dr. Milady Horákové.
    Kromě vítěze porota ocenila další dva návrhy - od týmu Tomáše Růžičky a Pavly Kačírkové a týmu Jana Kováříka a Jana Proksy. K členům poroty mimo jiné patří sochař Jan Hendrych, architekti Jan Kerel a Štěpán Špoula, historik architektury Zdeněk Lukeš a historik umění Jaromír Zemina.
    Praha 1 v dubnu odmítla vyhlásit architektonickou soutěž na návrh pomníku, někteří zastupitelé se prý obávali, že by ho městská část musela i zaplatit. Peníze na pomník se snaží vybrat nadační fond. Přispět lze přes internetovou stránku nadačního fondu, kde jsou i další informace. Na účtu je zatím přes 37.000 korun.
    Právnička a národně socialistická poslankyně Horáková (1901 až 1950) byla popravena komunisty po vykonstruovaném procesu. K poctě Horákové byl v Praze vytvořen v roce 2009 pomník s bustou v parku na náměstí Hrdinů v Praze 4 nedaleko budovy věznice a soudu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články