Stavba brněnského studia ČT za 299 mil.Kč začne 20. listopadu

Vložil
ČTK
14.11.2014 12:00
Brno



Brno - Dlouho odsouvaná stavba nového sídla brněnského studia České televize (ČT) začne 20. listopadu, informovala dnes jeho mluvčí Hana Orošová. Zaměstnanci se po dostavění za rok a půl přesunou ze současných prostor v paláci Typos v centru Brna do areálu bývalého Zetoru v Líšni. Televize zaplatí zhotovitelům 299 milionů korun.

    O novém studiu přemýšlela ČT již řadu let. Palác Typos byl totiž původně bytovým domem a televize si jej od roku 1961 stále přestavovala a přizpůsobovala, což však nešlo nikdy zcela. Nové studio bude postavené podle potřeb televize, působiště v něm najde zhruba 250 zaměstnanců, které mělo brněnské studio na konci loňského roku. V Líšni vznikne komplex studií a dalších prostor pro výrobu a vysílání pořadů.
    O výstavbě se rozhodovalo ještě před nástupem současného generálního ředitele Petra Dvořáka, projekt se soutěžil již v roce 2008. Dokončený byl před třemi lety a tehdy televize získala stavební povolení. Na začátku roku 2013 se však původní projekt revidoval a zmenšil. Odsunula se totiž výstavba ateliéru, který má být součástí studia. Prozatím se bude využívat současný židenický, stejně tak sklady a další objekty v této lokalitě. Díky tomu se původní rozpočet snížil z 660 milionů na 340. Soutěží se podařilo náklady snížit o dalších 41 milionů.
    "Také se prověřovalo se, zda by nebylo možné Typos rekonstruovat, ale vyšlo by to dráž než novostavba a dva roky bychom museli fungovat někde jinde," poznamenal někdejší ředitel brněnského studia Karel Burian. U začátku stavby už bude nový brněnský ředitel Jan Souček.
    Až současné studio definitivně doslouží, nabídne jej ČT k prodeji.
0 komentářů
přidat komentář

Související články