O pojetí Palachova muzea bude rozhodovat ministr na konci roku

Vložil
ČTK
13.11.2014 10:20
Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech, současný stav
Všetaty (Mělnicko) - O pojetí Palachova muzea v jeho rodném domě ve Všetatech na Mělnicku bude rozhodovat ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na konci roku. Dům pořizuje Národní muzeum do své správy za 1,7 milionu korun, což je cena podle znaleckého posudku. ČTK to dnes řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

    Objekt tedy bude patřit státu, Národní muzeum bude expozici v Palachově domě zřizovat. Kupní smlouva už je podepsána, ale protože jeden z vlastníků není plně způsobilý k právním úkonům, musí prodej schválit opatrovnický soud, což by mohlo trvat přibližně dva až tři měsíce. Muzeum by mohlo být otevřeno v roce 2016, bude ale záležet i na průběhu tendru na rekonstrukci a vybavení.
    Poslanci loni v prosinci při schvalování rozpočtu na příští rok přidali ministerstvu kultury šest milionů korun na odkoupení domu a zřízení expozice. Její podobu bude navrhovat komise složená z odborníků i zástupců Národního muzea i obce Všetaty. "Před Vánoci bychom měli ministra seznámit s návrhem, zda dům zachovat v původní podobě, nebo vytvořit velkorysejší expozici, která by se zabývala lety 1968 a 1969 a smyslem Palachova činu," uvedl Lukeš. Podstatnou cílovou skupinou muzea budou podle něj mladí lidé.
    Komise se podle ředitele Národního muzea přikloní spíše k ambicióznějšímu pojetí, tedy obsáhlejší expozici a architektonickému zásahu, na který by mohla být vypsána architektonická soutěž. Zároveň je však podle Lukeše důležité, aby koncepce zapadla do obce a aby ji dobře přijali i místní obyvatelé. Rozhodnutí bude na Hermanovi, stanovisko by komisi mohl říci do konce letošního roku.
    Jan Palach se narodil 11. srpna 1948. Na protest proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 v Praze na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a beznaděje a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články