Památkáři zrekonstruovali brněnskou vládní vilu Stiassny

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
11.11.2014 18:40
Brno

Brno - Památkáři v Brně ukončili obnovu vládní vily Stiassny, v jejímž areálu postavili moderní objekt, v němž je nově zřízené Centrum pro obnovu památek 20. století. ČTK to dnes řekl jeho ředitel Petr Kroupa. Práce stály 180 milionů korun. Obnova známé funkcionalistické vily byla náročná. Centrum vytvořil památkový ústav, aby se podílelo na výuce architektů a pomohlo radou těm, kdo se pouštějí do obnovy moderních památek.
    Veřejnosti by mohla být vila Stiassny i s centrem představena v polovině prosince. Historický objekt je zrekonstruovaný nejen po stavební stránce. Odborníci obnovili do původní podoby podle historických dokumentů také jeho interiéry. Práce hradila z 85 procent EU, zbytek doplatil stát.
    Nejnáročnější bylo zajištění statiky. Ukázalo se, že betonové pilíře, na nichž objekt stojí, jsou z nekvalitního materiálu. Ve zdech budovy byly praskliny. Potíže vznikaly při dnech otevřených dveří, kdy vilou prošly stovky lidí. Odborníci budovu při pracích zpevnili ocelovými lany a velmi tenkými a mimořádně pevnými uhlíkovými vlákny, které se používají při výrobě technických zařízení vysílaných do vesmíru, zdůraznil Kroupa.
    Vilu si nechal postavit v roce 1927 textilní průmyslník Alfred Stiassny podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera. Za socialismu jej využívala vláda. Při návštěvě Československa v ní přespal kubánský revolucionář Fidel Castro.
    Památkáři přišli teprve nedávno na to, jak interiéry budovy vypadaly ještě předtím. Za komunismu byly totiž zdi přetřeny bílou či šedou barvou. Byla použita i na část vestavěného nábytku. Původní podlahy kdysi nechala správa objektu zakrýt nekvalitním linoleem. Až po odkrytí nepůvodních nátěrů se ukázalo, že původní byly okrové a žluté. Linoleum ukrývalo například schodiště z hlazeného betonu.
    Objekt je příkladem toho, jak citlivě obnovit významnou moderní památku, a to s využitím původních materiálů a zároveň nejmodernějších technologií, uvedl Kroupa. Proto v jeho areálu vzniklo Centrum pro obnovu památek 20. století. Zájemci v něm naleznou nejen odbornou knihovnu, ale dostanou od památkářů rady, jak mají ve svých projektech postupovat, aby nezničili památkové objekty, do jejichž obnovy se chtějí pustit.
    Vila Stiassny není tak slavná jako brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, přesto je podle odborníků unikátní svojí architekturou. Její tvůrce v ní použil na svou dobu nejmodernější prvky, přitom ale vilu zasadil mezi zeleň. Návštěvník má pocit, že není uprostřed Brna, ale v přírodě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články