Do Plzně se vrátily ostatky světově uznávaného designéra Sutnara

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
05.11.2014 21:40
Plzeň

Plzeň - Čestný hrob na centrálním hřbitově má ode dneška plzeňský rodák a světově uznávaný designér Ladislav Sutnar. Urny s ostatky Sutnara, který zemřel v roce 1976 v New Yorku, a jeho ženy Františky přivezl do jejich rodiště syn Radoslav. Plzeň se stará o víc než čtyři desítky čestných hrobů význačných osobností spojených s městem.
    Sutnar, považovaný za jednoho ze zakladatelů moderního světového designu poválečné doby, byl po odchodu do Ameriky v roce 1939 minulým režimem na desetiletí téměř vymazán z českých dějin. O jeho návrat do vědomí lidí se v posledních letech snaží Plzeň, kde se v roce 1897 narodil. Na rodném domě je pamětní deska, Sutnarovo jméno nese galerie i Fakulta designu a umění Západočeské univerzity. V říjnu 2012 byl in memoriam jmenován čestným občanem města.
    "Jsem velmi šťastný. V rodině už žádní další Sutnarové nejsou, kteří by se o hrob v USA starali. Navíc se mi nelíbil hřbitov v New Yorku. Tady je to správné místo - klidné, pokojné, krásné. Rodiče jsou zpátky s rodinou, s lidmi, které znali," řekl ČTK Sutnarův syn. S dojetím pochválil i pomník, který město dalo udělat. "Je úžasný, je to prostě Sutnar. Táta byl velmi kritický, ale myslím, že toto by se mu moc líbilo," dodal.
    Pomník, dílo vedoucího ateliéru kovu a šperku na Sutnarově fakultě Petra Vogela, je z masivní kamenné desky, z níž se k nebi tyčí nerezová stéla se Sutnarovým logem. "Byla to obrovská čest a výzva, Ladislava Sutnara obdivuji spoustu let. Chtěl jsem to udělat co nejčistěji - držet se jeho designu, jeho linií, jeho čistých tvarů a ploch," uvedl Vogel. Dvaapůltunový kamenný blok díky způsobu uložení jakoby levituje těsně nad zemí. Stéla z matného nerezu v černé a šedé barvě zahrnuje Sutnarovo logo či kruh jako symbol duchovna a odlehčení.
    S myšlenkou na přenesení ostatků Sutnara přišli jeho syn Radoslav a děkan fakulty Josef Mištera, realizace trvala asi rok. O hrobu museli rozhodnout zastupitelé Plzně, získání soudního povolení k vyvezení ostatků z USA zabralo v New Yorku půl roku.
    Mišterovým přáním je, aby lidé v Plzni znali Sutnara stejně, jako znají dalšího rodáka Jiřího Trnku. "Sutnar bude postupně plnit Plzeň. Příští rok bude několik výstav, postavíme pomník, nebude to figura, ale jeho zvětšená stavebnice v centru města, vyjdou knihy," řekl děkan.
    Sutnar byl prestižním designérem užitkových věcí, architektury, divadla a výstavnictví už v prvorepublikovém Československu. Po roce 1939 zůstal v USA, kde později mimo jiné založil moderní vizuální komunikaci, firemní vizuální styl nebo různé formy informativních pomůcek v průmyslu, marketingu, popularizace vědy a ekologie.
0 komentářů
přidat komentář