V pátek otevře osmdesát majitelů své pasivní domy. Ukážou veřejnosti, jak se jim žije.

Zdroj
Centrum pasivního domu
Vložil
Tisková zpráva
04.10.2014 10:35
V České republice už stojí více než tisíc domů v pasivním standardu. Do osmdesátky z nich může nyní nahlédnout široká veřejnost, a to od pátku do neděle. Koná se totiž 11. ročník mezinárodních Dní otevřených pasivních domů. Po celém Česku se v rámci akce otevřou pasivní rodinné domy, administrativní a školicí centra, ale také několik bytových domů a jedná základní umělecká škola.

Pasivní rodinný dům v Rožmitále pod Třemšínem, 3AE s.r.o. + NOVATOP
Skutečně pasivní dům ušetří desítky tisíc ročně za vytápění? Jak se tam dýchá? Na kolik stavba pasivního domu vyjde?  A co je na životě v pasivním domě tak skvělé? Na všechny tyto otázky může široká veřejnost získat odpovědi od těch nejpověřenějších – samotných majitelů energeticky úsporných domů. Akce, kterou v České republice zaštituje Centrum pasivního domu, se koná už tento týden - od pátku do neděle 7. listopadu až 9. listopadu. Mapu se všemi otevřenými pasivními domy, včetně bližších informací a kontaktů přímo na majitele najdete zde.

Základním kamenem Dnů otevřených pasivních domů jsou majitelé pasivních domů a jejich ochota si neformálně popovídat s návštěvníky o svých zkušenostech s bydlením v energeticky úsporném domě. „Akce se koná po celém světě a funguje jen díky ochotě a zápalu majitelů domů. Tím je akce skutečně unikátní. Sami majitelé, na rozdíl od různých firem, totiž řeknou návštěvníkům své zkušenosti ze stavby a života v pasivním domě zcela otevřeně a bez jakýchkoli zkreslení,“ říká Iva Černá z Centra pasivního domu.

Během prvního ročníku byl v Česku otevřený pouhý jeden pasivní dům, během druhého sedm, v loňském roce přes sedmdesát a letos se zapojilo celkem osmdesát rozmanitých pasivních staveb. Nejvíce domů bude přístupných veřejnosti ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Poprvé jsou navíc pokryty všechny kraje v České republice.

Pasivní bytové domy, Park Hloubětín, JRD s.r.o.

Vedle desítek rodinných domů se do akce zapojilo i několik velkých staveb. Mezi jedny z nejzajímavějších, které bude letos možné navštívit, patří nedávno otevřená základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích, nebo vzdělávací středisko Veronica Hostětín v Bílých Karpatech, které je naopak nejstarší českou veřejnou budovou v pasivním standardu. Poprvé si budou moci zájemci prohlédnout i několik bytových domů v pražských Malešicích a v Hloubětíně, anebo první realizaci „mini“ pasivního domu na ploše 100 m2 v Ŕíčanech u Prahy.

V některých objektech bude také probíhat doprovodný program. Komentované prohlídky se ale budou konat například i v pasivní vesničce v Koberovech, v brněnském vzdělávacím centru Otevřená zahradě, anebo v několika vzorových bytech v pasivních bytových domech v Praze. Bližší informace o chystaných přednáškách i komentovaných prohlídkách najdete zde.

Podrobné informace o 11. ročníku Dnů otevřených pasivních domů najdete na: http://www.pasivnidomy.cz/dpd/
0 komentářů
přidat komentář

Související články