Šéfovi stavebního úřadu v Liberci hrozí vězení

Zdroj
Mfd, ČTK
Vložil
ČTK
20.09.2005 14:40
Zlín

LIBEREC - Kvůli výstavbě rodinných domků v Liberci-Starých Pavlovicích hrozí vedoucímu stavebního úřadu v Liberci Vladimírovi Andresovi až tři roky vězení. Podle státního zástupce vydal v roce 2003 povolení ke stavbě v rozporu se zákonem. Obžaloba už došla k okresnímu soudu. Andres tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustil, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).
"Podle nás bylo porušeno hned několik zákonů, jádrem je to, že úřad vydal stavební povolení i přes to, že s tím nesouhlasil odbor životního prostředí," řekl deníku státní zástupce Martin Tvrdík. Vedoucí úřadu tehdy posvětil výstavbu prvních 49 bytů v řadových domcích na kraji Liberce. Podle zástupce tím porušil zákony o územním plánování a na ochranu zemědělského půdního fondu a také zákon na ochranu přírody a krajiny. Celkem má v lokalitě vyrůst kolem 200 řadových domů.
Andres, který v jednom z domků bydlí, je přesvědčen o své nevině. Přiznává ale, že k jistému pochybení došlo. "Tlačil na mě investor, měl uzavřené smlouvy. Přitom šlo jen o formalitu, o
povolení k odnětí ze zemědělského půdního fondu a úřady se stále nechtěly vyjádřit," řekl Andres deníku. Jiným soukromým stavebníkům ovšem pro stejnou lokalitu povolení nevydal.
Nyní už Andres nevykonává funkci vedoucího stavebního úřadu a dočasně byl přeložen na technický odbor. Podle tajemníka libereckého magistrátu Marka Řeháčka může být odvolán jen v případě, že jeho vinu soud potvrdí.
0 komentářů
přidat komentář