Stavbaři v Kuksu dokončují opravy hospitalu, otevře se v březnu

Vložil
ČTK
29.10.2014 14:30
Kuks (Trutnovsko) - Stavbaři v Kuksu na Trutnovsku finišují s  rozsáhlou rekonstrukcí barokního hospitalu, dřívějšího útulku pro vojenské vysloužilce se špitálem. Z velké části areálu již zmizelo lešení. ČTK to dnes řekl kastelán Libor Švec. Celkové náklady na opravy hospitalu dosáhnou zhruba 440 milionů korun, areál by měl být přístupný od poloviny března příštího roku.

      "Počasí stále stavbě přeje, zhotovitel nás ujišťuje, že do konce listopadu dokončí 99 procent stavby. Pokračují například venkovní práce na zahradě, především na výsadbě stromů a rostlin, což je však závislé na počasí," řekl Švec.
      Z velké části hospitalu zmizelo lešení, které zůstává již jen na severní fasádě rokokového křídla a na budově bývalé restaurace, kde se dokončuje nátěr fasády. Restaurátoři dokončili třeba opravu stropní malby v  lékárně či malby v boční kapli. "Určitě se bude pracovat i v zimě, ale to budou dokončovací práce v interiérech tak, aby bylo možné 13. března symbolicky přestřihnout pásku," uvedl kastelán.
      Kvůli pokračující stavbě se letos v  areálu hospitalu neuskuteční oblíbené Vánoční trhu na Kuksu, pořadatelé je přesunuli na cestu pod hospitalem a na labské nábřeží. Trhy se uskuteční v  termínech 15. až 16. listopadu a 22. až 23. listopadu. Loňské trhy, které se konaly v zahradě hospitalu, navštívilo téměř 14.000 lidí.
      Opravy areálu jsou součástí projektu Kuks - Granátové jablko, který se skládá z několika dílčích staveb. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách vznikne vzdělávací centrum, obnova čeká i zahradu za hospitalem. Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články