Galerie Trafačka ve Vysočanech končí, má se stěhovat neví ale kam

Vložil
ČTK
16.10.2014 11:45
Praha

Praha - Galerie Trafačka v současném objektu ve Vysočanech končí. Stěhovat se bude v lednu, v dubnu začne demolice objektu. Místo galerie vyroste do čtyř let víceúčelový objekt s byty a obchody. ČTK to zjistila ze záměru zveřejněném v systému vlivu na životní prostředí EIA a potvrdila to koordinátorka Galerie Trafačka Blanka Čermáková. Zatím není jasné, kam se galerie přestěhuje.

    "Zatím intenzivně hledáme alternativní prostory, ovšem bezúspěšně," řekla ČTK Čermáková.
    Hrozba stěhování nad galerií visela už od počátku jejího fungování v roce 2006. Vznikla v prostorech bývalé elektrické rozvodny a původně měla plánům developera ustoupit do roka. Zatímco obyvatelé pavlačového domu se už vystěhovali, galerie na svém místě zůstala, navíc převzala prázdné byty a využívá je jako ateliéry českých i zahraničních umělců. V současnosti jich tu tvoří asi čtyřicet.
    Nový rezidenční objekt vyroste podle oznámení v EIA na trojúhelníkovém pozemku mezi ulicemi Českomoravská, Ocelářská a Kurta Konráda. Jeho součástí bude opravený pavlačový dům, který na místě už stojí. Dostavěná bude desetipatrová budova s 112 byty a 38 ateliéry, restaurací a čtyřmi obchody. Objekt postaví Pražská správa nemovitostí. V původním domě zůstane 24 bytů a tři ateliéry.
    Demolice mají začít příští rok v dubnu, v červenci 2016 začnou stavební práce. Hotovo by mělo být v lednu 2018.
    Trafačka prezentuje zejména současné české umělce, ať už se věnují graffiti, street artu nebo konceptuálnímu umění. Kromě galerie a ateliérů spřátelených autorů je na místě velkokapacitní ateliér otevřený projektům nejrůznějšího druhu, od koncertů, módních přehlídek až po divadelní představení a různé umělecké festivaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články