Trasa po Loosových interiérech v Plzni nabídne několik objektů

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
13.10.2014 19:25
Plzeň

Plzeň - Pět objektů v Plzni spojených se jménem architekta Adolfa Loose je značně atraktivních pro veřejnost. Mohly by se stát součástí prohlídek, které chystá město. Určitě se turistům otevřou některé objekty v Klatovské a Bendově ulici, zřejmě i dům v Husově 58. Možná půjde omezeně zpřístupnit interiéry v dalším domě v Klatovské, u nevyužívaného objektu ve stejné ulici pouze výjimečně. ČTK to dnes řekla Eva Herinková, náměstkyně pro kulturu.
    "Interiér v Klatovské 12 je hotový, připraven pro prohlídky. Z bytu navrženého Loosem pro rodinu lékaře Františka Vogla se zachovaly dvě místnosti, jídelna a salon," uvedla. Opravy začaly v roce 2003, dokončeny byly letos, stály 4,8 milionu korun.
    Připraven je i další interiér v majetku města, Loos ho navrhl pro rodinu Viléma Krause v domě v Bendově 10. "Dokončena je 1. etapa zahrnující nejcennější část původního velkého bytu, který byl po válce rozdělen na dva," uvedla Herinková.
    O zpřístupnění jedná město s majitelem tzv. domu Jana a Jany Brummelových v Husově ulici. Vlastníkem je potomek původních majitelů. Unikátní je soubor původního volně stojícího nábytku. Od roku 2001 šlo do oprav přes šest milionů korun, město dalo 1,2 milionu.
    Omezený režim bude zřejmě platit pro Klatovskou 110. Pro objekt v majetku Plzeňského kraje se připravuje na rok 2015 zásadní rekonstrukce. Po ní byl byl plně přístupný, příští rok zřejmě jen podle stavu oprav.
    Vstupní branou do Loosových interiérů v Plzni by měla být tzv. centrální loosovská expozice v bývalé Galerii Ladislava Sutnara ve středu města. V ní by návštěvník dostal základní informace, mohl si rezervovat prohlídky. Jejich délka se bude pohybovat od 25 minut až po hodinu.
    Loosovy interiéry jsou jednou z klíčových věcí, jež tvoří evropský rozměr projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury pro rok 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články