Památkáři chtějí odbahnit Velký zámecký rybník v Lednici

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
20.09.2005 14:30
Lednice

LEDNICE - Památkáři chtějí odbahnit Velký zámecký rybník v Lednici na Břeclavsku. Jeho úprava si vyžádá asi 80 milionů korun. Památkový ústav chce většinu prostředků získat z dotací Evropské unie (EU). "Projekt máme již hotový. Pokud to vyjde, mohli bychom se do odbahňování rybníku pustit příští rok," řekl dnes ČTK ředitel ústavu Jaromír Míčka.
Velký zámecký rybník leží přímo v centru parku lednického zámku. Rozkládá se na 26 hektarech a je na něm 12 ostrovů. Rybník vybudovali po napoleonských válkách francouzští zajatci.
"Bohužel se stav tohoto unikátního vodního díla zhoršuje. Bahno zhoršuje kvalitu vody. Navíc působí postupné zarůstání vodní plochy. Pokud se rybník neodbahní, může časem zcela změnit svoji podobu," řekl ČTK správce lednického parku Oto Bernad.
Rybník tvoří přírodní rezervaci, ve které žije kriticky ohrožený pták kvakoš noční. Vodní dílo proto není možné vypustit a bagry bahno odtěžit. Mohlo by to zničit celý tento biotop. Navíc by nákladní auta vyvážející bahno poškodila park.
Památkáři ale již našli způsob, jak problém vyřešit. Bahno by mohl přímo ve vodě odsávat speciální bagr. Bláto by se vytvořeným potrubím dostávalo přes park na místo, kde by jej bylo možné bezpečně nakládat a odvážet těžkou technikou.
"Rybník si rozhodně tuto péči zaslouží. Každou sezonu se po jeho březích procházejí tisíce turistů," dodal Bernad.
0 komentářů
přidat komentář

Související články