Lidé z Vranova u Brna referendem zamítli výstavbu domů u rybníka

Vložil
ČTK
11.10.2014 21:00
Vranov u Brna - Obyvatelé z Vranova u Brna v referendu rozhodli, že si nepřejí výstavbu nových rodinných domů u rybníka nedaleko motokrosové dráhy. Podle starostky Kateřiny Jetelinové je referendum platné, protože v něm hlasovalo přes 36% voličů. Pro uznání je potřeba 35%. V referendu hlasovalo 220 lidí, z nich 80 procent vyjádřilo nesouhlas s výstavbou.

    "Rozhodnutí referenda je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily," sdělila Jetelinová. Dodala, že s výsledkem referenda bude muset naložit nové vedení obce.
    Referendum ve Vranově, které má přes 700 obyvatel a z toho 599 voličů, se v souvislosti s výstavbou nových rodinných domů u rybníka a motokrosové dráhy ptalo obyvatel na dvě otázky. Jedna z nich zněla, zda lidé souhlasí, aby obec prosazovala pouze takový rozvoj, který nepovede k navýšení počtu obyvatel přes 1000. Druhá se ptala na to, jestli má obec podniknout všechny kroku k tomu, aby nemohlo dojít k zastavění lokality Nad rybníkem a Nad motokrosem.
    Více než 170 lidí odpovědělo u obou otázek ano, čímž dalo najevo jasný nesouhlas s výstavbou rodinných domů u rybníka. Pouze necelé čtyři desítky s otázkami nesouhlasily a výstavbu domů podpořily.
    Proti výstavbě rodinných domů se už dříve postavila část obyvatel. Lidé kritizovali, že by nová zástavba hyzdila krajinu.
    Na jižní Moravě se v době voleb uskutečnila ještě další čtyři referenda. V Blansku se radní zeptali občanů, zda mají nechat zbourat nebo opravit zchátralý Hotel Dukla v centru města. V nedaleké Černé Hoře v hlasování lidé rozhodovali, zda má městys vystoupit kvůli údajně vysoké ceně vody ze Svazku vodovodů a kanalizací okresu Blansko. V Mikulově lidé hlasovali o tom, jestli může radnice přeměnit starou hasičskou zbrojnici na tržnici. V Pasohlávkách zase občané vyjádřili názor ohledně úplného zákazu hazardu a o zavedení nedělního klidu pro všechny kutily a zahrádkáře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články