Dočasný pavilon v Melbourne od Seana Godsella

Zdroj
MPavilion
Vložil
Petr Šmídek
14.10.2014 11:00
Sean Godsell

V australském Melbourne se rozhodli po vzoru londýnské Serpentine a newyorské P.S.1 zahájit tradici dočasných letních pavilonů. Zatímco v Londýně své projekty realizují věhlasní tvůrci, tak v New Yorku dostávají příležitost začínající ateliéry. Melbourne musí svoje místo teprve nalézt. Iniciátorkou australského projektu MPavilion je nadace Naomi Milgrom. Autorem prvního altánu je místní architekt Sean Godsell. Lehká a jednoduchá konstrukce je umístěna v parku Queen Victoria Garden. Stěny i střecha pavilonu jsou napojeny na senzory a mohou se zvedat a vyklápět v závislosti na poloze slunce. Při každé návštěvě tak pavilon vypadá trochu odlišně. Translucentní čtvercové stěny z perforovaného hliníku, mohou svým třpytem a pomalým pneumatickým rozevíráním připomínat pohyb motýlích křídel poletujících nad trávníkem.
Sean Godsell svůj návrh popisuje jako „jednoduchou ocelovou konstrukci s prosklenou střechou a plně automatizovaným obvodovým pláštěm, který filtruje sluneční světlo a stará se o stínění celého objektu. Výsledná stavba tak během dne rozevře jako květina a v noci se opět tajemně uzavře.“
Začátkem října se na slavnostní otevření pavilonu přijela podívat také kurátorka londýnské Seprnetine Gallery Julia Peyton-Jones. Pavilon bude následující čtyři měsíce hostit kulturní programy, diskuze, workshopy, koncerty a filmové večery. V lednu pak bude pavilon předán městu jako dar v naději, že se pro něj najde nějaké stálé umístění.

Více informací >


0 komentářů
přidat komentář

Související články