Ve Vysočanech má vzniknout největší vinařské centrum

Vložil
ČTK
09.10.2014 23:10
Praha

České vinařské závody ve Vysočanech, stav 2010; zdroj: hornictvi.info (technické památky, Praha 9)
Praha - V pražských Vysočanech by mělo v následujících letech vzniknout největší vinařské centrum v České republice. ČTK o tom dnes informovala společnost České vinařské závody (ČVZ), která je investorem projektu. Podle mluvčího ČVZ Jiřího Felixe by si přestavba areálu, v němž má dnes firma sklady a kanceláře, na vinařské centrum o rozloze 22.000 čtverečních metrů měla vyžádat více než 100 milionů korun.

    "Záměrem Českých vinařských závodů je, aby se z chátrajícího areálu bývalých vinařských sklepů, který je dnes celý pronajímán jako sklady, stalo místo, kde budou mít vinaři své stánky a konsignační sklady, které usnadní zákazníkovi odběr zboží v okamžiku potřeby," uvedl Felix. Dodal, že se již uskutečnila předběžná jednání s některými tuzemskými vinaři. Ti by mohli v rámci pronájmu využít rozsáhlých sklepů pod budovou.
    ČVZ se podle mluvčího pokusí získat na svůj projekt z několika různých zdrojů také dotaci. Nyní byly dokončeny přípravné práce kompletní přestavby areálu a bylo zahájeno stavební řízení. Podle jeho průběhu by se stavět mělo začít v příštím roce či v roce 2016. Projekt by měl být hotov v roce 2017 nebo 2018.
    Velké plány má podle Felixe firma s 15 let prázdnou třípatrovou vilou, která je součástí areálu. V ní by měla vzniknout certifikovaná laboratoř, školicí středisko pro konání sommeliérských kurzů nebo prostory pro ukázky výroby vína.
    Projekt má podporu městské části Praha 9. "Jsem rád, že se k nám vinařská tradice, která zažila svůj největší rozkvět za dob Rakousko-Uherska, vrací a záměr investora vítáme," řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím. Zároveň upozornil, že Vysočany jsou registrovanou vinařskou obcí uznanou EU a první zmínky o vinicích na území současné Prahy 9 prý pocházejí z počátku 12. století.
    České vinařské závody jsou součástí finanční skupiny Prosperita. Firma vlastní jednu z největších tuzemských vinařských firem Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku a od roku 2012 také vinařství ze stejné obce, Pavlovín. Tržby ČVZ loni dosáhly 252 milionů Kč, čistý zisk necelého půl milionu Kč. Firma kromě vín prodávaných pod značkami ovládaných vinařství prodává vína značek Původní sklepmistr či Bušek z Velhartic.
0 komentářů
přidat komentář