Lvem na Klárově se asi bude opět zabývat magistrát i ministerstvo

Vložil
ČTK
08.10.2014 19:55
Praha

Praha - Lvem na Klárově se asi bude muset znovu zabývat magistrát i ministerstvo. Úředníci Prahy 1 vydali rozhodnutí o jeho odstranění, ale chtějí tím jen vyvolat další jednání. Je to podle nich jediná cesta, jak zajistit, aby socha mohla na místě zůstat. ČTK to řekl vedoucí odboru výstavby Prahy 1 Oldřich Dajbych. Magistrát ale naopak vyzval Prahu 1 k odstranění nezákonného stavu, za něj považuje umístění sochy bez povolení.
    "Už před dvěma nebo možná třemi týdny jsem vydal rozhodnutí, které až nabude právní moci, tak do 12 měsíců by měl být lev odstraněn," vysvětlil Dajbych. Podle něj je to jediná možnost, jak se budou sochou muset úředníci magistrátu a ministerstva muset začít znovu zabývat.
    Proti novému rozhodnutí Prahy 1 je totiž podané odvolání a zároveň další žádost o přezkum na ministerstvo kultury, které ji už jednou pro nedůvodnost odmítlo. Podle Dajbycha ale existují i další opravné prostředky včetně odvolání do Bruselu.
    Magistrát vyzval Prahu 1 k odstranění nezákonného stavu do jednoho měsíce, informovala ČTK jeho mluvčí Petra Hrubá. Za nezákonný stav považuje územní souhlas úředníků Prahy 1. "Odbor památkové péče podal podnět k přezkumu územního souhlasu, neboť podkladem jeho vydání nebylo jeho závazné stanovisko, které je ze zákona vyžadováno. Územní souhlas byl vydán v rozporu se zákonem," uvedla Hrubá. V současné době vede magistrátní odbor s Prahou 1 správní řízení, které zatím nebylo pravomocně ukončené.
    "Odbor nemůže nařídit odstranění stavby pomníku," doplnila mluvčí. Pražští památkáři kritizují i postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly příliš pozdě a bez dostatečné diskuse.
    Socha v podobě dvoumetrového okřídleného lva je na Klárově umístěna na betonovém podstavci pokrytém žulou. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku, chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF.
    Podobný případ se stal v Praze už v roce 2009. Tehdy magistrát označil za nezákonné umístění podstavce sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, protože pro něj Praha 5 neměla veškerá potřebná povolení. Socha ale nakonec na místě zůstala a městská část dostala pokutu 9000 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články