Moderní budova ČNB v Ústí skončí zřejmě zatím v rukou státu

Vložil
ČTK
08.10.2014 19:40
Ústí nad Labem

Michal Gabriel

Michal Gabriel, Miroslav Johanovský: Česká národní banka (1992-94)
Ústí nad Labem - Architektonicky ceněná moderní budova České národní banky v centru Ústí nad Labem zřejmě zatím skončí v rukou státu. O bezúplatný převod budovy projevilo zájem město, bankovní rada ale rozhodla, že bude v této věci spolupracovat v Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. ČTK to řekla Dita Vejnárková z tiskového oddělení ČNB.
    O konkrétní podobě spolupráce mezi bankou a státním úřadem se podle Vejnárkové nyní jedná. Banka letos měnila podobu regionálního zastoupení v několika krajských městech a zvažuje možnost zcela opustit některé své budovy.
    V Ústí nad Labem přeměna pobočky podle Vejnárkové skončila 2. července. Počet zaměstnanců klesl o 27. Nyní má v Ústí pracoviště sekce peněžní a platebního styku 14 míst a v oddělení dohledu nad finančním trhem pracuje pět lidí. V nejvyšším patře budovy je několik bytů, obsazen je podle Vejnárkové nyní jeden.
    Banka si budovu nechala postavit na začátku 90. let v postmoderním slohu. Autorem neobvyklé stavby v centru města jsou architekti Michal Gabriel a Miroslav Johanovský. Čelo stavby zdobí kyvadlo, které se však dlouho nehýbe. "V případě kyvadla se jedná o hlubší konstrukční problém a tato záležitost, stejně jako ostatní provozní záležitosti, bude po rozhodnutí o budoucím užívání a fungování budovy vyřešena," uvedla Vejnárková.
0 komentářů
přidat komentář