Starostové a nezávislí: Brno by mělo mít hlavního architekta

Vložil
ČTK
03.10.2014 13:10
Brno

Brno - Brno by mělo obnovit funkci hlavního architekta. Novinářům to dnes řekla kandidátka na primátora Irena Matonohová (Starostové a nezávislí). Podle ní město špičkového architekta potřebuje k tomu, aby systematicky modeloval tvář města a pracoval na konkrétních urbanistických projektech, které by obhájil před občany. V současnosti má město problémy s parkováním, je špatně průjezdné a magistrát přešlapuje na místě v otázce přestavby železničního uzlu, doplnila.

    "Úřad hlavního architekta nesmyslně před jedenácti lety zrušila vládnoucí ODS. Bylo to neuvážené a ukvapené. S následky tohoto kroku se neustále potýkáme," prohlásila Matonohová, která je v současnosti zastupitelkou Brna. Podle ní Brnu chybí celková koncepce a snaha o podpoření určitého rázu města a z toho důvodu vznikají velmi diskutabilní a pro okolí necitlivé stavby.
    "Myšlenka, že o podobě a vývoji Brna může rozhodovat politik nebo úředník bez urbanistického nebo architektonického vzdělání, je špatná. Je evidentní, že Brno potřebuje špičkového architekta, který by vytvářel vizi rozvoje města. Měl by být nezávislý na politicích a mít silné pravomoci s možností vydávat územní rozhodnutí," řekla kandidátka na primátorku.
    Nové vedení města by podle ní mělo po volbách instituci zřídit co nejrychleji. "Úřad architekta s hlavním architektem a jeho týmem by umožnil budovat moderní stavby, jež by nerušily celkový ráz města, které je funkcionalistickým skvostem," doplnila Matonohová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články