Na projekcích filmu Plán mohou diváci před volbami diskutovat o tváři Prahy s politiky i architekty

Veřejný prostor, nebo zlatý důl?, ptá se Benjamin Tuček ve svém novém dokumentu o Praze

Zdroj
4press
Vložil
Tisková zpráva
19.09.2014 10:00
Režisér Benjamin Tuček natáčel dokument Plán pět let. V zemi, kde po každých volbách nová politická garnitura touží zanechat svoji originální stopu na tváři města, je příběh urbanistického plánu rozvoje města mimořádně dramatický. Dokumentární film Plán proto vstupuje do české filmové distribuce netradičním způsobem. S ohledem na blížící se komunální volby diváci mohou vidět film už od 15. září v pražských městských částech, veřejné předpremiéry budou provázet debaty za účasti politiků, architektů a developerů. Do kin film Plán vstoupí 25. září.



První impuls pro natočení filmu pochází roku 2008, kdy pražský magistrát začal pracovat na konceptu nového územního plánu. Námitky proti němu tehdy podalo přes osmnáct tisíc Pražanů. Bylo zřejmé, že ve společnosti rezonují otázky týkající se ceny veřejného prostoru, zájmů developerů a pražských zastupitelů. Ve filmu Plán režisér mimo jiné sleduje proměnu pražské náplavky a vznik Bajkazylu, zabývá se potenciálním rozvojem žižkovského nákladového nádraží a jiných pražských brownfieldů. Jednotlivá místa ve filmu představují uzly, které symbolizují problém i možný způsob jeho řešení - ať už jde o tunel Blanka, proluku ve Vršovicích nebo netransparentní prodeje veřejných pozemků v Praze 11. „Měníme tvář města navždy a nevratně, ať už jde o mrakodrap na Jižním Městě, park na Vidouli, Rohanské nábřeží nebo Pražský okruh. Podstatné bylo proto odrazit se od konkrétních situací k úvaze o našich schopnostech město plánovat a zlepšovat podmínky pro život, k hledání vize rozvoje Prahy v příštích desetiletích,“ říká režisér Benjamin Tuček.

Ne vždy bylo pro Benjamina Tučka a jeho štáb snadné dostat se s kamerou, kam chtěli. „Samozřejmě jsem byl několikrát nevpuštěn, vyveden nebo poslán za dveře. Skoro vždy jsem se vrátil a nakonec jsme se domluvili. Ve filmu nevystupují jen zastupitelé, ale i architekti, urbanisté, developeři, aktivisté, právníci a čtyři pražští primátoři,“ doplňuje Tuček. První veřejná projekce a debata odstartovaly v kině Světozor za účasti předních politiků, režiséra a veřejnosti, další budou pokračovat v KC Zahrada, Národní technické knihovně, v Kině Aero, v Centru současného umění DOX nebo Cafe v lese? Debaty o současnosti a budoucnosti veřejného prostoru moderují Richard Biegel, Adam Gebrian, Martin Skalský a Jindřich Šídlo. Lístky na předpremiérové projekce jsou k dostání za 50 korun na místě projekcí nebo na pokladnách v kinech Aero, Světozor či Oko. Více informací na www.ceskatelevize.cz/plan.

Film vznikl v koprodukci Benjamina Tučka, společnosti Negativ a České televize a za přispění Státního fondu kinematografie. Distributorem filmu je společnost Aerofilms.

Plán
Veřejný prostor, nebo zlatý důl? 

Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu.

Slovo Plán se ve filmu stává metaforou vývoje společnosti a jejího směřování ve 21. století. Film odkrývá motivace občanských aktivit, mechanismy komunální politiky a vliv kapitálu na rozhodování o věcech veřejných. Film Plán přes skepsi panující ve společnosti pátrá po upřímnosti idejí, víře v demokracii a po existenci vize, na níž by bylo možno stavět.
Ve filmu vystupují: Pavel Bém, Richard Biegel, Corrupt Tour, Adam Gebrian, Tomáš Hudeček, Jan Kasl, Krištof Kintera, Ondřej Kobza, Martin Kontra, Roman Koucký, Petr Kužvart, Vít Máslo, Radim Passer, Karel Randák, Luděk Sekyra, Bohuslav Svoboda a další.
www.ceskatelevize.cz/plan
www.facebook.com/dokumentplan

Tvůrci
režie: Benjamin Tuček
kamera: David Čálek, Benjamin Tuček, Nikolas Tušl
střih: Evženie Brabcová
zvuk: Ivan Horák
hudba: Aleff, WWW
producenti: Negativ, Česká televize, Benjamin Tuček

Česká republika 2014 | 90 minut | česká verze | přístupný | DCP | 16:9 | Dolby Digital 5.1

Projekce a debaty
24. 9., 19.00  Praha 6 - Národní technická knihovna
moderátor: Jindřich Šídlo
hosté: Petr Hájek, Pavel Hnilička, Tomáš Hradečný, Petra Kolínská, Martin Svoboda (ředitel NTK)

29. 9., 20.00  Praha 3 – Kino Aero
moderátor: Jindřich Šídlo
hosté budou oznámeni

6. 10., 19.00 Praha 7 - DOX

moderátor: Richard Biegel
hosté budou oznámeni

9 10. 19:00 Praha 10 – Cafe v lese

moderátor: Adam Gebrian
hosté budou oznámeni
0 komentářů
přidat komentář

Související články