Brno zopakuje soutěž o ztvárnění sochy básníka Jana Skácela

Vložil
ČTK
18.09.2014 13:00
Brno

Jan Skácel (1922 - 1989); snímek ceskatelevize.cz
Brno - Brno zopakuje výtvarnou soutěž o ztvárnění sochy básníka Jana Skácela. V prvním kole magistrát obdržel 16 návrhů, ale žádný nepřipadal porotě ani městské radě dostatečně kvalitní. Navíc někteří autoři chtěli více času k přípravě. Nové návrhy mohou sochaři podávat do 30. března příštího roku, oznámili dnes radní novinářům.

    "Vyrovnáme se s účastníky soutěže, kteří se zúčastnili v prvním kole, a porota se pokusí vybrat nový návrh, který bude více odpovídat významu Skácelovy osobnosti," uvedl tajemník magistrátu Pavel Loutocký.
    Sochu chtějí radní umístit v parku na hradě Špilberk, konkrétně na jižním svahu v ploše terénního bastionu třetího obranného pásma. Podle zadání soutěže to bude figurální, nikoliv abstraktní dílo.
    V první soutěži museli sochaři zapracovat do návrhu úryvek z básně Sonet o lásce a modrém portugalu: "Dozrál vinohrad, pod tíhou hroznů čas se sklání..." V druhé soutěži tato podmínka odpadá, uvedl náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).
    Skácel (1922 až 1989) patří k nejvýznamnějším básníkům, kteří spojili svou tvorbu s Brnem a jižní Moravou. Věnoval se také publicistice a literatuře pro děti. Jeho verše zdobí kašnu na centrálním brněnském náměstí Svobody.
    Pomník Skácela je pokračováním projektu Sochy pro Brno. Dosud díky němu vznikla socha Wolfganga Amadea Mozarta od Kurta Gebauera, připomínka Thomase Alvy Edisona od Tomáše Medka a funerální socha na čestném urnovém pohřebišti Ústředního hřbitova od Václava Fialy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články