Ve čtvrtek začne anketa mezi občany o využití Werichovy vily

Vložil
ČTK
17.09.2014 16:25
Praha

Praha - Ve čtvrtek začne anketa mezi občany Prahy 1 o využití Werichovy vily na Kampě. Zároveň budou vystaveny v Galerii Prahy 1 návrhy tří firem, které ji chtějí využívat. Městská část o tom informovala na dnešní tiskové konferenci. Vedení Prahy 1 chce při rozhodování o pronájmu vily přihlédnou v názoru občanů, který mohou vyjádřit v anketě do 18. října. O pronájem usilují Muzeum Kampa, Post Bellum a Charta 77.
    "Výstava bude to takový předstupeň, abychom mohli občany vyzvat k rozhodnutí," řekl dnes starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1 bude v galerii na rohu Štěpánské ulice. Výsledkem ankety se bude zabývat už nová rada městské části vzešlá z komunálních voleb.
    O pronájem památky se vedení městské části neúspěšně snaží více než deset let. Naposledy komise za vítěze po výběrovém řízení určila Nadaci Jana a Medy Mládkových. Na druhém místě skončilo Post Bellum, na třetím Charta 77. Zastupitelé se ale nedokázali na nájemci shodnout.
     Muzeum Kampa chce ve vile vybudovat stálou expozici, která by se týkala Voskovce a Wericha nebo básníka Vladimíra Holana, který ve vile také bydlel. Zástupci muzea také chtějí v domě pořádat dočasné výstavy, malé festivaly nebo divadelní představení.
     Post Bellum by rádo ve vile vytvořilo místo, které by bylo zaměřeno na výstavy, výchovu nebo komunitní aktivity, vzniknout by v něm také mělo centrum dokumentující totalitní režimy 20. století a archiv Wericha, Voskovce a Holana. V plánu dále má divadelní představení, besedy nebo hry.
     Charta 77 chtěla z vily udělat místo mezigeneračního setkávání s knihovnou, galerií, divadelním sálem, prostorem pro pohybové aktivity a malou kavárnou. Zástupci Charty 77 uzavřeli s nadací Mládkových memorandum o případné vzájemné spolupráci při spravování vily.
    Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Bydleli v ní také básník Vladimír Holan nebo buditel Josef Dobrovský.
0 komentářů
přidat komentář

Související články