V Žamberku vzniklo ve staré továrně Muzeum starých strojů

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
13.09.2014 12:10
Žamberk (Orlickoústecko) - V Žamberku vzniklo v areálu někdejší textilní továrny Vonwiller díky úsilí několika sběratelů a nadšenců Muzeum starých strojů a technologií. Léty v něm nashromáždili desítky historických parních strojů, stabilních motorů, automobilových veteránů i obráběcích zařízení. Původní klukovská vášeň časem přerostla do vlastního podnikání, řekl ČTK jeden ze zakladatelů muzea Radek Bednář.

    "To je tak, když si jako malý kluk hrajete s vláčky a pak to s vámi roste. Potom skončíte u čím dál větších modelů a nakonec opravujete lokomotivy," uvedl Bednář. Kvůli rozšiřujícím se sbírkám a potřebě větších dílen s bratrem Michalem koupili bývalou továrnu, kde poskytli zázemí i dalším sběratelům a spřízněným lidem.
    Podle původní dokumentace vyrobili spolu s kotlárnou v Kolíně také repliku německé parní lokomotivy, která v sobotu poprvé vyjede. "Po více než 50 letech v Česku opět vznikla parní lokomotiva," říká hrdě Bednář a dodává, že by stroj mohli vyrábět po jednotlivých kusech na zakázku.
    Na dvoře čeká na opravu parníček z roku 1896, který sloužil jako přívoz. V expozicích stojí parní automobil vyrobený pro arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, páru vyráběl spalováním benzinu. Nejstarším strojem sbírek je stabilní parní motor z roku 1875, jako palivo sloužil acetylen. Další zajímavostí je třeba replika nejstaršího českého parního vozidla, který původně sestrojil v roce 1815 Josef Božek, dvě parní oračky nebo parní nákladní vůz Praga Sentinel. Jedna čtyřicetitunová lokomobila je dokonce národní technickou památkou, zatím se chystá její renovace.
    Některé exponáty muzeum zapůjčuje jiným organizacím, samo má rovněž dlouhodobé zápůjčky. S různými stroji se také účastní některých výstav a akcí, například Nábřeží paromilů v Hradci Králové nebo i v zahraničí.
    Muzeum je nezisková organizace zastřešující kolem deseti sběratelů, každý vytváří svou expozici. Bednářovi také před šesti lety založili restaurátorskou firmu na staré stroje, dnes mají i několik zaměstnanců.
    Muzeum je zatím přístupné pouze po předchozí domluvě. Od příštího roku by již mělo být trvale otevřené v letní sezoně.

0 komentářů
přidat komentář